TÜBİTAK tarafından desteklenen proje, Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirildi. 3-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen projeyle, öğrencilerde faydalı ve zararlı mikroorganizmalar ile beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiye yönelik farkındalık yaratmak amaçlandı. Mersin’deki ilkokul 5, 6 ve 7’inci sınıf öğrencileri, Mersin Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’nda kalan öğrenciler, yine Mersin’de bulunan 5 yatılı ilkokul bölge okulu öğrencileri ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamına giren öğrencilere yönelik olarak düzenlenen projeye 120 öğrenci katıldı. 40’ar kişilik 3 grup halinde gerçekleşen etkinliklerde çocuklara MEÜ'nün öğrencileri de eşlik etti. Yürütücülüğünü Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Mazmancı’nın üstlendiği projede, eğitimin çocuklar üzerinde ne derece etkili olduğunun saptanması amacıyla eğitim öncesinde ve sonrasında çocuklara, belli soruların yer aldığı testler uygulandı. Her grup için dört gün olarak devam eden etkinlikte öğrenciler, çeşitli mikroorganizmaları yakından tanımanın yanı sıra sportif ve kültürel faaliyetlere de katıldılar.

"ÇOCUKLAR EKMEK VE YOĞURT YAPIMINI ÖĞRENDİ"
Eğitimlerle ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Mazmancı, eğitim süresince genellikle gıda mühendisliği ve çevre mühendisliği laboratuarlarının kullanıldığını ifade ederek, "Gıda mühendisliği laboratuarlarında ekmek ve yoğurt yapımını öğrenen çocuklar çevre mühendisliği laboratuarında ise yoğurdun bakterisini ve ekmeğin mayalanması sırasında kullanılan mayayı mikroskobik olarak inceleme olanağı buldular. Ekmeklerin nasıl küflendiğini, onu hangi şartlarda saklamaları gerektiğini öğrendiler. Mersin, narenciyenin yoğunlukla yetiştirildiği bir bölge olduğu için çocuklar, limonu saklarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, gerekli koşullarda saklanmasa neler olduğunu, limon nasıl küflendiğini öğrendiler. Çocuklar bu işlemler sırasında hijyeni nasıl sağlayacakları konusunda da bilgilendirildiler" dedi.
Katılımcıların ayrıca sportif ve kültürel faaliyetlere de katıldıklarını belirten Mazmancı, çocukların uzmanlar eşliğinde resim, drama eğitimleri aldıklarını bocce öğrendiklerini, sinemaya gittiklerini ve belediyenin tahsis ettiği üstü açık araçlarla şehir turu attıklarını söyledi. Sınırlı koşullarda büyümüş olan çocukların evin mutfağında ve günlük hayatta her gün karşılaşılan mikroorganizmaların farkında olup olmadıklarını öğrenmeyi amaçladıklarını kaydeden Mazmancı, “Buradan çıkarken çocuklardan tüm organizmaların hasta yapmadığı, bazı mikroorganizmaların hayatımızda zaten kullanıldığını öğrenmelerini bekledik. Ayrıca çocuklar üniversiteyi yakından görerek, üniversiteyle ilgili fikir sahibi oldular. Çocuklar gelecek planlarını yaparken bu bilgilerin onlara yol göstermesini umuyoruz” ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal