MTOSB tarafından düzenlenen program çerçevesinde Dubai’ye giden Mersinli sanayiciler, ilk resmi temaslarını Türkiye’nin Dubai Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Hasan Önal, Dubai Türk İş Konseyi Başkan Yardımcısı Av. Ali Çetinkaya ve Orient World Şirketi CEO’su İdris Demirkan ile gerçekleştirdiler. Ziyarette, MTOSB Bölge Müdürü Halil Yılmaz’ın konuşmasının ardından MTOSB’yi tanıtan bir kısa film izlendi.

Ziyarette, Dubai’deki işleyişi ve iş fırsatlarını anlatan Dubai Ticaret Ataşesi Önal, “Dubai ekonomik olarak istikrarlı bir ülke. Dolar kuru 3,67’de sabitlenmiş durumda, aynı zamanda enflasyon oranı ise yüzde 2-4 arasında değişiyor. Dış ticarette petrolden sonra altın birinci sırada. Lüks otomobillerden dolayı da otomotiv sektörü ikinci sırada yer alıyor. Dubai aynı zamanda Körfez İş Birliği üyesi. Gümrük vergisi yüzde 5, şu an KDV uygulanmıyor fakat 2018 yılında yüzde 3 gibi bir oranın uygulanması öngörülüyor” dedi.

Ataşe Önal, Dubai’nin tam bir kurallar ülkesi olduğunun altını çizerek, “Burada küçük bir tartışma sonucunda bile sınır dışı edilebilirsiniz. Tam manasıyla bir kurallar ülkesinde bulunuyorsunuz. Bundan dolayı da insanlar daha rahat hareket edebiliyorlar. Ülkenin pazarlaması çok yüksek. İnşaat sektörü hızla ilerliyor. Pazarlama gücünden dolayı da kiralar ve emlak değerleri çok yüksek bir ülke” diye konuştu.



“Dubai’yi cazip kılan en önemli nokta gelir vergisinin olmaması”

Dubai Türk İş Konseyi Başkan Yardımcısı Çetinkaya ise Dubai’nin modern bir anayasaya sahip olduğunu belirterek, yabancı yatırımcının yatırımının hukukun koruması altında olduğunu söyledi. Dubai’nin modern mahkemeleri ve 3 tane uluslararası tahkim merkezi bulunduğu bilgisini veren Çetinkaya, “Serbest bölgeler ise iç hukuka tabi değil. Her serbest bölgenin kendi yönetmeliği var. Birleşik Arap Emirlikleri’nde yatırım yapmanız için öncelikle burada bir şirket kurmanız gerekmektedir. Türkiye’de kurduğunuz bir şirket ile burada faaliyet göstermeniz imkansız, fakat ürün satışı yapabilirsiniz. Gümrük vergisi yüzde 5. Burada kurulan şirketlerin gelir vergisi yok. Zaten Dubai ya da Birleşik Arap Emirlikleri’ni cazip kılan en önemli nokta gelir vergisinin olmaması. Türkiye’de bir şirket kurarak birçok dalda faaliyet gösterebilirsiniz; fakat Dubai’de belli lisanslar var. Bu lisansların izin verdiği iş kollarının dışında herhangi bir sektörde ticaret yapamazsınız. En önemli konulardan birisi ise burada bir şirket kurmak istediğiniz zaman yüzde 51 yerli ortağınız olmak zorunda. Buna da resmi olarak kefil deniliyor. Bu yerel ortağınıza yıllık olarak belli bir ücret ödüyorsunuz. Yerel ortak bulundurma zorunluluğunuz serbest bölgelerde yok. Bunun dışında şirketinizin şubesini açma gibi bir opsiyonunuz da var. Bu aşamada ise yerel bir kefil değil de yerel bir vekil bulundurmak zorundasınız. O kişi şirketinizin üzerinde herhangi bir hakka sahip değildir, sadece yasal bir zorunluluk bu. Fakat bu vekile de yıllık bir ücret ödemek zorundasınız. Dubai’nin en önemli ticaret faaliyetlerinin başında inşaat sektörü gelir. Ama bu anlamda da belli yasal şartlar var” ifadelerini kullandı.



Orient World Şirketi CEO’su İdris Demirkan da Ortadoğu’nun en büyük Serbest Bölgesi olan Jebel Ali Serbest Bölgesi'nin (JAFZ) Dubai’de bulunduğunu dile getirerek, “Dubai Serbest Bölgeleri dış ticaret ve yatırımı desteklemek için kurulmuştur. 1985’te JAFZ’ın açılışı düzenlemeler ve teşvikler için standartlar yaratarak o kadar başarılı oldu ki, bu model Dubai’de ve diğer Emirliklerde de uygulandı. Bununla birlikte Dubai çok kısa süre içerisinde bir ticaret merkezi haline geldi. Dubai çok küçük bir ülke, 2,2 milyon nüfusa sahip fakat dünya ticaretinin dev markalarını ülkeye getirmeyi başardı. JAFZ’da 144 bin kişi çalışıyor, Dubai’de 17, Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise 40 tane serbest bölge bulunuyor. Serbest bölgelerde faaliyet göstermek istiyorsanız en az 5 bin metrekare arsa, 500 metrekare depo kiralama zorunluluğunuz var. Kira bedeli ise arsanın yıllık metrekare fiyatı 10 dolar, deponun ise metrekare fiyatı 120 dolar” şeklinde konuştu.
Toplantının sonunda MTOSB Başkan Vekili Güral Savaştürk tarafından konuşmacılara birer hediye takdim edilirken, Mersin Valisi Özdemir Çakacak adına Mersin Valiliği Özel Kalem Müdürü Mete Gürhan Daşçı tarafından Dubai Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Hasan Önal’a bir hediye sunuldu.

Programın ikinci gününde ise MTOSB üyesi sanayiciler ‘International Autumn Trade Fair Fuarı’na katıldılar. Burada ikili görüşmelerde bulunan MTOSB sanayicileri, yeni teknolojiler hakkında bilgi alırken, fuara katılan firmalar ile birebir görüşme imkanı buldular. Daha sonra ise Jebel Ali Serbest Bölgesi’ni ziyaret eden MTOSB sanayicileri burada bölge ile ilgili incelemelerde bulundular.



Editör: Barış Köksal