AKİB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri Sektörü, ev-ofis mobilya, ahşap eşya ve orman ürünleri ile okul mobilyaları sektör temsilcileri, ilgili sektörde gelecek vadeden Katar ile karşılıklı işbirliğini ve ticaret imkanlarını geliştirmek için Katar’ın başkenti Doha’ya ‘Sektörel Ticaret Heyeti’ programı düzenledi. Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliği ile AKİB Genel Sekreterliği’nin organizasyonunda 26-28 Şubat 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen ziyaretle Türkiye’nin ihraç ürünlerinin tanıtımı, ihracatçı firmaların dış pazardaki paylarında artış sağlanması ve iki ülke iş çevreleri arasındaki işbirliği imkanlarının arttırılması hedeflendi. Katar pazarına girmek isteyen ayrıca anılan pazardaki paylarını daha da artırmayı amaçlayan firmalar için önemli bir fırsat olan heyet programına, Heyet Başkanı olarak Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Murat Bozdağ ve Tarık Ciğer ile Yönetim Kurulu Üyesi İsa Gizir ile Ekonomi Bakanlığı’ndan Daire Başkanı Özgür Çelikel ile 11 Türk firması ve toplam 20 kişi katıldı.

Program kapsamında, Katarlı mobilya firmalarının önemli bir pazar oluşturduğu ve büyük showroomlarının yer aldığı Salwa Road güzergahını gezen heyet, birçok yerel firmayı da ziyaret etti. Hilton Doha Otel’de düzenlenen ikili görüşmelere ise 70 firma ve 80 kişi katıldı. İkili görüşmelerde, Türkiye mobilya ve ağaç orman sektörünün dış ticareti, ekonomik yapısı ve ürün kalite ve çeşitliliğinin Katarlı firmalara tanıtımı gerçekleştirildi. Mobilya sektörünü temsilen açılış konuşması yapan Heyet Başkanı Murat Bozdağ, “Katar, Türk mobilya sektörü için önemli bir pazarımızdır. Bu organizasyon ile ülkemizden Katar’a mobilya ihraç etmek isteyen değerli firmalarımızın Katarlı firmalar ile ticari bağları daha da güçlendirerek karşılıklı iş yapma yolunda sağlam adımlar atacaklarına inanmaktayım” dedi.

Katar’ın genel ve ekonomik yapısı hakkında sunum yapan Doha Ticaret Müşaviri Mustafa Güleç ise firmalara Katar mobilya sektörünü de kapsayan geniş bilgi verdi. İkili görüşmeler sonunda Türk firmaları ile yapılan görüşmelerde, birçoğunun ön sipariş aldığı ve görüşmelerin çok verimli geçtiği bilgisi alındı.

Heyetin, Türkiye Cumhuriyeti Katar Büyükelçiliği’ne düzenlenen resmi ziyarette de ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ve ekonomik işbirliğinin sürdürülmesi noktasında ne yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

Editör: Barış Köksal