Mersin Valiliği, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği tarafından düzenlenen iftar yemeği Mersin’e damga vurdu.  Divan Otel’de düzenlenen iftar yemeğinde koruyucu aileleri ve koruma altında olan çocukları bir araya getiren MERYAD, kent protokolünden ve Mersinlilerden tam not aldı.

Düzenlenen iftar yemeğine Mersin Valisi Ali İhsan Su, Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Sahil Güvenlik Komutanı  Kd. Albay Oğuz Bavbek, Jandarma Alay Komutanı Hasan Basri Uçar, Mersin Üniversitesi Rektörü Ahmet Çamsarı, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veysel Topkaya, MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, MERYAD Başkanı Coşkun Doğmuş ve Yönetim Kurulu Üyeleri, çok sayıda iş insanı ve koruyucu aileler katıldı.

Programda il protokol üyeleri ayrı ayrı koruyucu ailelerin masalarına oturarak birlik ve beraberlik örneği sergilediler. Duygu dolu anların yaşandığı iftar programında çocukların yüzlerindeki mutluluk insanların tebessüm etmelerine sebep oldu. İl protokolünün konuşmaları sırasında çocukların sahnede oyun oynamaları davetlileri gülümsetti. Mersin Valisi Ali İhsan Su ve Eşi Zeliha Su çocuklarla yakından ilgilenirken, MERYAD Başkanı Coşkun Doğmuş ve yönetimi davetlileri kapıda karşılayarak tek tek ilgilendi. Program sonunda Mersin Valisi Ali İhsan Su tarafından MERYAD Başkanı Coşkun Doğmuş’a teşekkür plaketi verildi.

Mersin Valisi Ali İhsan Su, yaptığı konuşmada koruyucu ailelere teşekkür ederek, ‘Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın değerli eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde 2012 yılından bu yana devam eden ve ‘Gönül Elçiliği’ projesinin bir ayağı olan koruyucu aile hizmetleri hem ülkemizde hem de ilimizde devam etmektedir. Geleceğimiz çocuklarımızdır. Onların yetişmesi, hayata adapte olmaları çok çok önemlidir. Biz devlet olarak yurtlarda bir aile ortamı hazırlamaya çalışıyoruz. Kimsesiz, bakıma muhtaç, öksüz, yetim veya aileleri tarafından terkedilmiş çocuklarımıza sevgi evlerinde aile ortamı hazırlıyoruz. Fakat koruyucu ailelik tamamen başka. Buradaki çocuklarımızı alarak kendi evlerinde diğer evlatları varsa evladı gibi, yoksa kendi öz evladı gibi onları yetiştiriyor, onlara annelik ve babalık yapıyorlar. Bu hem ülkemiz, hem çocuklarımız için büyük bir hizmettir. Bu açıdan bütün koruyucu ailelerimizi tebrik ediyor, sizlerin huzurunda hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum’ dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veysel Topkaya ise, çocuklara bakım tedbir kararı ile en hızlı biçimde aile odaklı hizmet modellerini uyguladıklarını belirterek, ‘Bakanlığımız, koruma altında bulunan çocuklarımızın aile ortamında yetişmesi amacıyla ülke genelindeki yurt modeline son vermiş olup ev tipi modele geçmiştir. Yurt ve yuvalarımızda kalan çocuklarımız ise, Çocuk Evleri ve sıcak aile sevgisini hissedebilecekleri sizler gibi değerli koruyucu ailelerimizin yanında daha rahat ve modern bir ortamda hayatlarını sürdürmektedir. Her şeyden önce bizim ilk amacımız, çocuklarımızın ailesinden kopmasına neden olan faktörleri ortadan kaldırmak, onların aileleri ile birlikte yaşamalarını sağlamaktır. Ancak bunun mümkün olmadığı durumlarda çocuklara bakım tedbir kararı alınarak en hızlı biçimde aile odaklı hizmet modelleri uyguluyoruz. Bizler çocuklarımıza Çocuk Evlerimizde her ne kadar titizlikle hizmet etmeye çalışıyor olsak da, sizlerin yanında sıcak aile ortamında, ilginizle, sevginizle ve şefkatinizle büyüyen çocuklarımız daha güçlü ve daha sağlıklı bir birey olarak yetişip kendisine, ailesine ve topluma karşı sorumlu bireyler olacağına hiç şüphemiz yoktur’ dedi.

Sosyal hayatın gelişmesi adına sosyal sorumluluk projelerine devam edeceklerini belirten Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği Başkanı Coşkun Doğmuş, koruyucu ailelerin çocuklara sahip çıkmasının kutsal bir davranış olduğunu belirtti. Doğmuş, ‘Bizler değişik meslek ve tecrübeli iş insanlarının bir araya geldiği, 2013 yılından bu yana kadar faaliyetlerini yürüten ve Mersin’de The Global Cennect’e üye olan ilk STK kuruluşuyuz. Dernek olarak öncelikli hedefimiz bir devlet politikası olarak 2023 ve sonraki yıllarda ülkemiz için belirlenen yatırım, ihracat ve istihdam hedeflerine ulaşmak için Mersin’in rolünü belirlemekte lokomotif olmaktır. Bu amaçla Mersin’e özel kalkınma stratejileri belirlemek ve bunların hükümet ve yerel yönetimler ile etkin, doğru iletişim kurarak hayata geçmesine katkı vermektir. Derneğimiz ilimizde ekonomik gelişmesi için yapmış olduğu çalışmaların yanı sıra sadece Ramazan ayında değil, diğer günlerde de sosyal hayatın gelişmesi adına bir dizi çalışma yapmaya devam edecektir’ dedi.

İftar yemeğinde koruyucu aileler adına söz alan Özlem Kaya koruyucu aile olma sürecini anlatarak salondakilere duygu dolu anlar yaşattı. Yaşadıkları mutluluğun tarifi olmadığını belirten Kaya, konuşma sırasında gözyaşlarını tutamadı. Kaya, ‘Bugün burada bizleri bir araya getirip, ortak hissiyatı paylaşma fırsatı veren, emeği geçen herkese tüm koruyucu aileler adına teşekkür ederim. Biz bu sorumluluğa 1 yıl önce kavuştuk. Bizim 2 evladımız varken 3’üncü bir evladımız olsun diye bu adımı atmadık. Amacımız oradaki küçücük bir ele sıkı sıkı tutunup sonrada o küçücük yüreğe girebilmekti ve bunu başarmanın mutluluğunu yaşadık. Kızımıza işlemlerin ardından ortalama 8 aylık bir süreç sonrasında kavuştuk. Bize bu mutluluğu yaşatan rabbime sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum’ dedi.

Editör: Barış Köksal