Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 25 Ağustos’ta yapacağı yeni otogardaki dükkan ve yazıhane ihalesine, fiyatların yüksekliği nedeniyle tepki gösteren mevcut otogar işletmecileri, bugün öğleden sonra otobüs ve minibüslerle İnönü Bulvarı’na geldi. Burada, üzerlerinde ‘satılık’ yazan ve aralarında Mersin’in önemli yolcu taşıma firmalarının da bulunduğu araçlarını bulvara dizen eylemciler, Mersin Büyükşehir Belediye binasının arka tarafının da baktığı bulvarı bir süre trafiğe kapattı. Bulvar, trafik polislerinin müdahalesiyle yeniden trafiğe açılırken, grup da Büyükşehir Belediyesi önüne geçerek eyleme burada devam etti. Eylemcilere İHD, KESK ve BDP il temsilcileri de destek verdi.

GENEL SEKRETERDEN EMNİYETE FIRÇA
Grup, sloganlar atarak Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz’ı protesto ederken, belediye kapısına çıkan Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, gruba ve emniyet görevlilerine sert tepki gösterdi. Belediye kapısı önünde izinsiz gösteri yapıldığını ve bunun bir suç olduğunu öne süren Tunçsu, vatandaşların binaya giremediklerini savundu. Emniyet görevlilerinden güvenliği sağlamalarını ve kapının önünü açmalarını isteyen Tunçsu, görevli emniyet amirinin yanına gelmesini istedi. Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Doğan’ın gelmesiyle Doğan’a tepki gösteren ve sert ifadeler kullanan Tunçsu, görevlerini yapmadıkları ve suç işlediklerini söyledi. Doğan ise, “O zaman burası kamu alanı herkes istediği şekilde açıklama yapar. Biz buranın güvenliğini almışız, bir sıkıntı da yok” diyerek, Genel Sekreterin yanından ayrıldı.

“EMNİYET GÖREVLİLERİ VE EYLEMCİLERİ CUMHURİYET SAVCILIĞINA ŞİKAYET EDECEĞİZ”
Konuşmasına devam eden Tunçsu, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre siz bu alanda bu nümayişi yaptıramazsınız. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını uygulamak durumundasınız. Şu anda suç işliyorsunuz. Ben sizi cumhuriyet savcılığına şikayet edeceğim. Emniyet Müdürlüğü, kanuna aykırı bir eylemin gereğini yapmıyor. Burası kamusal bir alandır. Bu kamusal alanı bu şekilde işgal etmek kimsenin hakkı değildir. Emniyet görevlilerinin de yetkisi burayı açmaktır. Burayı açmayan emniyet görevlileri suç işliyor. Emniyet görevlileri görevini yapmakla mükelleftir, ayrım yapamaz. Görevini yapmayan emniyet görevlilerini cumhuriyet savcılığımıza şikayet edeceğiz. Lütfen burayı açın. Burası Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin giriş kapısıdır, engellenmiş vaziyettedir. Emniyet Müdürlüğü bu işgali sona erdirmek mecburiyetindedir. Burası hukuk devletidir. Burası eşkıyanın gelip geçeceği bir yer değildir. Bu kanunsuzluktur” diye konuştu. Eylem yapanları da ihaleye fesat karıştırmakla suçlayan Tunçsu, şöyle devam etti: 

“Biz otogar ihalesini yapmak istiyoruz ama bu ihaleye fesat karıştırmaktır. Bunu cumhuriyet savcılığına da ayrıca suç duyurusunda bulunmak istiyorum. Burada bulunan vatandaşların otogarla ilgili herhangi bir talebi bu şekilde sunmaları direk ihaleye fesat karıştırmaktır. Görevini yapmayan emniyet de suçludur. Ben bu hukuksuzluğu cumhuriyet savcılığına bildiriyorum. Burası halkın emrindedir, lütfen boşalttırın. Emniyet görevlilerini göreve davet ediyorum.”

“BAŞKAN KOCAMAZ, KİRA FİYATLARINI YÜZDE 2 BİN ARTIRDI”
Tunçsu’nun konuşmasının ardından çevik kuvvet ekibi gelerek kapı önünde önlem alırken, eylemciler de Tunçsu’yu tavrı nedeniyle yuhaladı. Daha sonra grup adına açıklama yapan Mersin Şehirlerarası, Uluslararası Otobüsçüler ve Yazıhaneciler Derneği (MOYDER) Genel Sekreteri Veli Tol, haklarını aramak ve seslerini duymayanlara duyurmak amacıyla bu eylemi yaptıklarını söyledi. “Bizim mücadelemiz ekmek mücadelesi” diyen Tol, 35 yıllık eski bir otogar olan Mersin Otogarı’nın 30 Ağustos 2014 tarihinde kapanacağını anımsattı. Yeni otogarın açılışını yapacak olan Büyükşehir Belediyesi’nin 25 Ağustos’ta yeni otogardaki dükkan ve yazıhanelerin ihalesini yapacağını, ancak ihalede uzlaşması gerekirken restleşmeyi tercih ettiğini öne süren Tol, Başkan Kocamaz’ın otogar esnafı, işletmecisi ve yazıhanecisinden yüzde 2 binlere varan kira talebinde bulunduğunu iddia ederek, “Sayın Burhanettin Kocamaz 16 yazıhane için kira bedelini 60 bin TL+KDV’ye, 24 yazıhaneyi 96 bin TL+KDV’ye çıkarmıştır. Yıllık 5 bin 500 TL’den, 9 bin TL’den 60 bine, 96 bine çıkmak niye? Ezileni, garibanı, esnafı, farklı kimlikleri tanıyan, kucaklayan duruş varken ötekileştirmek niye? Bu restleşme niye? Uzlaşma varken çatışma niye? Asıl gelir kaynağı otobüs ve minibüslerden alınan giriş-çıkış ücretleri olan 5,5 milyon TL yine bu sektörün sayesinde Büyükşehir Belediyesi’ne işletmeciler tarafından aktarılmaktadır. Oysaki belediyeler ticarethane değil, hizmet kurumlarıdır. Adana’da 2013 yılının 6. ayında imzalanan kira sözleşmesi 3 yıllık KDV dahil 50 bin TL, Antalya’da yıllık 26 bin TL, Kayseri’de yıllık 27 bin 500 TL’dir” şeklinde konuştu.

“MERSİN’DEN TÜRKİYE’NİN HİÇBİR YERİNE 3 GÜN ARAÇ KALDIRMAYACAĞIZ”
25 Ağustos Pazartesi günü yapılacak ihaleye katılmayacaklarını da bildiren Tol, ihalenin yapılacağı günden itibaren 3 gün boyunca Mersin’den Türkiye’nin hiçbir yerine araç kaldırmayacaklarını da dile getirdi. Başkan Kocamaz’a seslenen Tol, şunları söyledi: 
“Ekmeği namus sayan otogar esnafı adına diyoruz ki, siz ya bir yol bulun ya bir yol açın ya da yoldan çekilin. Biz bu halkın temsilcileri olarak ya bir yol bulacağız ya bir yol açacağız. Gönül isterdi ki, bu ortama gelinmesin. Ama siyasi iradenin arkasında göremediğimiz noktalar var, onu görmek istiyoruz. Bu halktan özür diliyoruz. Çünkü pazartesi gününden itibaren salı ve çarşamba günleri Türkiye’nin hiçbir yerine araç kaldırmayacağız. Halkımıza sesleniyorum, sesimizi duyurabilmenin başka alternatifi yok. Onun için Allah yar ve yardımcımız olsun.”

Editör: Barış Köksal