Karayolları Güvenliği ve Trafik Haftası' dolayısıyla Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen etkinlikte, kural ihlali sonucu ortaya çıkan trafik kazaları anlatıldı. Trafik Denetleme Şube Müdürü Mehmet Diyadin Özer, MOBESE görüntüleri eşliğinde yaptığı sunumda, trafik kazalarına neden olan etkenlere dikkat çekti.

Mersin İl Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ ise, trafik kazalarının büyük bölümünün, bilinçsizlik veya trafik kültürünün olmayışından kaynaklandığını söyledi. İnsanların ortak yaşam alanı olan trafiğin, sanayileşme ile birlikte insan hayatını önemli derecede etkilediğini kaydeden Baştuğ, "Özellikle ilimizde hızlı bir nüfus artışı var ve buna paralel olarak hızlı bir trafik olgusu da beraberinde gelmektedir. Mersin'de yıllık ortalama yüzde 8'lik bir araç artışı yaşanmaktadır. 4 kişiye bir araç düşen ilimizde yaklaşık 530 bin araç mevcut. Kentimizde özellikle trafik kazalarını en aza indirmek için 7 gün, 24 saat bütün personelimiz, özellikle jandarma trafik ve polis trafik birimleri gece gündüz çalışmaktadır. Ağır bedeller ödenen trafik kazalarından artık bu toplumun kurtulması gerekmektedir. Trafikte uyulan her kuralın bir nedeni, uyulmayan her kuralın ise bir bedeli vardır" dedi.

Vali Özdemir Çakacak da konuşmasında, trafik güvenliğinin, vatandaşların can ve mal emniyetinin sağlanması açısından devletin önemli ve öncelikli görevleri arasında olduğunu belirtti. Ülkemizde trafiğe katılan araç sayısının, nüfus artış hızına ve gelir düzeyinin artmasına bağlı olarak her geçen gün arttığına dikkat çeken Çakacak, "Bugün ülkemizde 20 milyona yakın kayıtlı araç bulunmaktadır. Taşıt sayısının bu denli artması, şüphesiz ki beraberinde bazı problemleri de getirmektedir. Hükümetimiz son 10 yıllık dönemde duble

yol ve otoyol hamlesi ile karayolu standartlarında çok önemli gelişmeler sağlamıştır. Gerek emniyet teşkilatı gerek ise jandarma teşkilatı 24 saat esasına göre çalışarak güvenli trafik hizmeti sunmaktadır. Yol standartlarının gelişmesi, bölünmüş yolların artması ile özellikle ölümlü trafik kazalarında bir azalış görülmektedir. Ancak buna rağmen trafik kazaları, hem ülkemizde hem de dünyada en büyük problem olarak devam etmektedir" diye konuştu.

"KAZALARI AZALTMAK İÇİN ÖNCE KENDİMİZDEN BAŞLAMALIYIZ"

Tüm tedbirlere rağmen insanların trafik kazalarında hayatlarını kaybettiğine, sakatlandığına ve bu kazalar sonucunda büyük ekonomik kayıpların yaşandığına dikkat çeken Çakacak, şöyle devam etti; "Trafik kazalarının oluş nedenlerine baktığımızda, yüzde 95 oranında insan hatalarından, özellikle sürücü hatalarından meydana geldiğini görmekteyiz. Ne kadar yol güvenli olursa olsun, eğer sürücüler trafik kurallarına riayet etmezlerse, kaza kaçınılmaz olmaktadır. Hatalı sollama, aşırı hız, uzun süre araç kullanma gibi tamamen insan kaynaklı kazalar olmaktadır. Bir yılda dünyada 1 milyon 250 bine yakın insan trafik kazalarında ölmektedir. Ülkemizde 2014 yılında 3 bin 500 insan hayatını kaybetmiştir. Yine bu kazalarda 300 bine yakın insan yaralanmıştır. Bunlar çok büyük rakamlardır. Trafik kazalarını azaltmak için önce kendimizden başlamalıyız. Kurallara uyarsak, kural ihlali yapmazsak, inanın trafik kazaları da azalacaktır. 10 saniyelik sabır. Belki 10 saniyelik sabır ve 10 saniyelik karşı tarafa saygı kazaların büyük oranda azalmasına neden olacaktır. Kazaların azalmasını istiyorsak, öncelikle kendimizden başlamalıyız, kurallara uymalıyız."

Çakacak, geçen yıl Mersin'de 4 bin 244 trafik kazasında 119 kişinin öldüğünü, 6 bin 731 kişinin de yaralandığını sözlerine ekledi.

Etkinlikte, yılın sürücüleri ile trafik görevlilerine Vali Çakacak tarafından ödül verildi.

Editör: Barış Köksal