Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği ve Silifke Sulama Kooperatifi Başkanı Ersin Akdoğan, baraj inşaatındaki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, projenin hızla yükseldiğini söyledi.

Aksıfat Barajı’yla Erdemli ve Silifke ilçelerine bağlı 21 mahalleye yılda 65 milyon metreküp içme suyu sağlanacağını söyleyen Akdoğan, önceden sulama işlemlerinin eski Roma dönemine ait kanallarla yapıldığını, şimdi ise Aksıfat Barajı ile sulanacağını söyledi.

Müteahhit firmayla yapılan anlaşmaya göre inşaat süresinin 2018 yılına kadar olduğunu ancak firmanın barajı bu yıl sonunda tamamlamak için büyük bir çaba gösterdiğini ifade eden Akdoğan, “Aksıfat Barajı ile Erdemli ve Silifke ilçelerine bağlı 21 mahalleye yılda 80 milyon metre küp içme suyu sağlanacak. Yine bu mahallelerde 82 bin 140 dekar toprak suyla buluşturulacak. Yılda 8 milyon kilovat saat enerji üretilecek” dedi.

"BARAJ 40 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK"

Akdoğan, projenin istihdama da katkı sağlayacağını belirterek, “Projeyle 8 bin civarındaki insana istihdam sağlanmış olacak. 40 milyon liraya mal olacak olan bu proje gerçekleştiğinde milli ekonomimize yıllık 63 milyon civarında bir ek gelir sağlanmış olacak. Yatırım değeri itibariyle çok önemli, bölgeye bereket getirecek bir çalışma” diye konuştu.

Lamas Çayı'nın kaynağını oluşturan Aksıfat Deresi üzerine kurulacak olan Mersin Aksıfat Barajı İnşaatı’nın sözleşmesinin, 25 Nisan 2014 tarihinde imzalandığını belirten Ersin Akdoğan, “Kısa süre önce inşaatına başlanan ve yaklaşık 40 milyon TL’ye mal olacak Aksıfat Barajı ile proje sahasındaki 8.320 ha tarım arazisinin sulama suyu ihtiyacı giderilecek, yöre beldelerinin yıllık 8,33 hm3 içme-kullanma suyu karşılanacak, yıllık 8,10 GWh enerji üretimi sağlanacaktır. Önyüzü beton kaplı, kaya dolgu tipinde inşa edilecek barajın temelden yüksekliği 83 metre olacak. 2015 yılında tamamlanması planlanan Aksıfat Barajı ile su yetersizliği bulunan Lamas havzası, 12 ay boyunca yeterli suya kavuşacak, yıllık 92,5 milyon TL tarımsal gelir artışı sağlanarak ülke ekonomisine katkıda bulunacak. Aksıfat Barajı’nın 2015 yılında tamamlanması planlanmakta. Böylece Aksıfat Barajı 6 ay içerisinde kendini amorti edecektir. Barajın tamamlanması ile ülkemizde çilek üretiminde önemli yeri bulunan Silifke’de yılın 12 ayı Silifke’de çilek üretimi yapılabilir hale gelecektir” dedi.

"ROMA DÖNEMİ KANALLARINDAN KURTULDUK"

Aksıfat Barajı projesinin 20 yıl önce yapılmış ancak hiçbir hükümet döneminde gerçekleştirilmemiş bir proje olduğunu belirten Ersin Akdoğan, şöyle devam etti:

“Akısfat Barajı'nın bugün tünelleri açıldı su verilmeye başlandı. Seti de bir yıl içerisinde tamamlanacak. Böylelikle 65 milyon metreküp suyu ihtiva etmiş olacak. Bu ne demek? 2002 yılından önce Roma döneminden kalma kanallarla sulama yapılan Erdemli ve Silifke ilçelerimizin tarımsal arazileri artık baraja kavuşmuş. 2014 yılında sayın Cumhurbaşkanımız o dönem Başbakan iken bu projeyi bir an önce ihalesini gerçekleştirmiş işe başlanmasını sağlamıştı. Gördüğünüz gibi sular tünellerden akmaya başladı. Böylelikle Silifke ve Erdemli ilçe hattında yeni tarımsal araziler olacak. Böylelikle verim artacak, üç dönem ürün alacağız. Bu projede emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ve ilgili Bakanlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Roma döneminden kalma kanallardan kurtulduk. Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği olarak barajın takipçisiyiz. İnşallah kısa zamanda barajımız tamamlanarak özlenen suyumuza kavuşacağız.”

Editör: Barış Köksal