Mersin'in Erdemli İlçesi'nde 360 çeşit nar üretiliyor. Üretilen nar çeşitleri için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda meyve suyu sanayine yönelik Ar-Ge çalışması yapılıyor.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Davut Keleş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün özel sektör ile yapılan projelere öncelik tanıdığını, bu çerçevede Targıd Tarım ve Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş ile ortak çalışma yürüttüklerini söyledi. Keleş, meyve suyu sanayisine yönelik nar çeşitlerinin belirlenmesine yönelik yaptıkları bu proje kapsamında istasyonda 360 farklı nar çeşidinden 296'sının üzerinde araştırma yaptıklarını ve 12 çeşidin tescillendiğini söyledi.

DÜNYANIN EN ZENGİN NAR GENETİĞİ

Islah ve Genetik Bölümü Nar Islahı Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Nesrin Karataş ise Türkiye'de en çok kullanılan nar çeşidinin Hicaz ve Silifke aşısı olduğunu söyledi. Karataş, çalışma hakkında şu bilgileri verdi:

"Araştırma kurumumuz, dünyada en zengin nar genetiğini bünyesinde bulunduran kurumlardan biridir. Meyve suyu sanayisine yönelik çeşit karakterizasyonu projesi kapsamında 296 çeşit içerisinden 12 adedi tescillendi. Bu çeşitlerin içerisinden meyve suyu sanayisi kriterlerine yönelik çeşitlerin karakterizasyonu yapılacak. Çalışma sonunda elde edilecek sonuçlar doğrultusunda meyve suyu sanayisinde kullanılacak çeşitlerimiz belirlenecek. Belirlenecek olan çeşidimizin ıslah çalışması yapılarak, üretimine başlanacak."
Editör: Barış Köksal