MEÜ’den yapılan yazılı açıklamada, kalibrasyon hizmetini daha kaliteli ve bilimsel olarak verebilmek için gerekli donanıma sahip laboratuvarları ile faaliyet veren Kalibrasyon Merkezi’nin biyomedikal, basınç, sıcaklık, elektrik ve ağırlık-terazi alanlarında hizmet verdiği belirtildi. Merkezin Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından Kasım 2012'de akredite edildiği kaydedilen açıklamada, merkezin bünyesinde bulunan beş laboratuvarla doğru ve güvenilir ölçümün adresi durumunda olduğu vurgulandı. Açıklamada, “İleri Teknoloji Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde yer alan kalibrasyon laboratuvarları, metroloji uygulamalarından sağlık sektörüne kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyor. 2012 yılında faaliyete giren laboratuvarlar, talepler doğrultusunda başta üniversitemiz ve ilimiz olmak üzere tüm Türkiye’ye hizmete hazır” denildi.

Merkezin kalibrasyon faaliyetlerinin yerine getirilmesi sırasında ortaya çıkabilecek çıkar çatışmalarının önlenmesi ve tarafsızlığın sağlanması konusuna önem verdiğinin altı çizilen açıklamada, “Merkezdeki laboratuvarlar, ISO 17025 standart şartlarını karşılayan kalibrasyon hizmetleriyle müşterilerin ihtiyaçlarına en doğru şekilde cevap verme konusunda sorumluluk taşıyor. Kalibrasyon çalışmalarında uluslararası, ulusal ve bölgesel düzeyde kabul görmüş deney metotları kullanan laboratuvarlar, kalibrasyon sürecinin her aşamasında bağımsızlığı, tarafsızlığı ve gizliliği prensip ediniyor” ifadelerine yer verildi.

MERKEZDE MEÜ TIP FAKÜLTESİ’NDEKİ CİHAZLARIN KALİBRASYONU YAPILIYOR
Ölçüm yapan cihazların daha doğru ve güvenilir ölçümler yapmasını sağlamayı amaçlayan merkezin biyomedikal laboratuarlarında bir hastanede bulunan cihazların yüzde 80-90’ının kalibrasyon ve test işlemlerinin yapılabildiği kaydedilen açıklamada, bu çerçevede Gülnar Devlet Hastanesi’nin sahip olduğu medikal cihazların kalibrasyonlarını gerçekleştiren merkezin MEÜ Tıp Fakültesi’ne ait cihazların kalibrasyonuna da başladığı bildirildi. Konuyla ilgili açıklama yapan MEÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Oğuz Köksel, sağlık sektöründe çok sayıda ileri teknolojiye sahip kapsamlı cihazın yer aldığını ve bu cihazlardan elde edilen verilerin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Hekimlerin ve diğer sağlık personelinin yoğun bakımlardan ameliyathaneye, anjiografik işlemlerden acil servislere kadar pek çok alanda bu cihazların verilerine güvenerek tedavi sürecine devam ettiklerini belirten Prof. Dr. Köksel, “Burada en önemli nokta, güvenilir veri alındığından emin olunmasıdır. Sağlık personeline bu güvenilirliği verecek temel faktör ise cihazların periyodik olarak kalibre edilmesi ve ölçüm değerlerinin doğruluğunun kanıtlanmış olmasıdır. Ayrıca elde edilen verilerin standardize edilmiş olması ve aynı parametrenin ölçümünü yapan farklı cihazlar ile bir hasta değerlendirildiğinde aynı sonuca ulaşılabilmelidir. Bu standardizasyon farklı ülkelerde de aynı sonucu elde etmeyi sağlamakta ve bilimsel evrenselliğe ulaşılmaktadır” dedi.

Kalibrasyonun kalite ve güvence faktörü olduğunu ifade eden Köksel, MEÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin sahip olduğu TSE-ISO EN-9001-2008 Kalite Yönetim Sistemi belgesinin hak edilmesinde ve devamlılığının sürdürülebilmesinde kalibrasyon uygulamalarının kesintisiz olarak devam etmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti. Bu çerçevede MEÜ bünyesindeki Kalibrasyon Merkezi’nin çok önemli bir adım olduğunu vurgulayan Köksel, "Üniversitemizdeki bu laboratuvar, Mersin'deki diğer sağlık kuruluşlarına da büyük bir hizmet sunacaktır" ifadelerini kullandı.

Editör: Barış Köksal