MEÜ'den yapılan açıklamada, 2013 yılında 136 üniversite arasından girişimci ve yenilikçi ilk 50 üniversite belirlendi. Endeks hazırlanırken öğretim üyesi sayısı 50'nin altına olan üniversiteler endekse dahil edilmedi. Bu sene 86 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi girişimcilik ve yenilikçilik konusunda birinci olurken, 85,8 puan ile Sabancı Üniversitesi ikinci, 82,7 puanla Bilkent Üniversitesi üçüncü oldu. Geçtiğimiz yıl 33 olan puanını 8 puan yükselterek 41,8'e çıkaran MEÜ ise 27'nci sırada yer aldı.
Girişimci ve Yenilikçi Üniversite endeksinin 23 ayrı göstergeye göre sıralandığına dikkat çekilen açıklamada, endeks oluşturulurken, üniversitelerin bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliğinin, patent ve lisansları olup olmadığının, yenilikçilik ve girişimcilik kültürlerinin, ekonomik katkı ve ticarileşme gibi temel özelliklerinin masaya yatırıldığı belirtildi. Sıralamanın, en başarılı üniversiteleri gösteren bir sıralama olmadığına vurgu yapılan açıklamada, bu endeksin üniversitelerin eğitim kalitesinin değil girişimcilik ve yenilikçilik konusunun ele alındığı kaydedildi. Endekste, Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Yetkinliği, Fikri Mülkiyet Havuzu, İşbirliği ve Etkileşim, Girişimcilik ve Yenilikçilik Kültürü, Ekonomik Katkı ve Ticarileşme olmak üzere 5 farklı boyut altında 23 farklı göstergede yer alan bilgiler değerlendirildi.
MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, MEÜ'nin öğrencisi, öğretim üyesi ve ders müfredatları açısından yenilikçi ve girişimci bir üniversite olduğunun bir kez daha kanıtlandığını söyledi. Aydın, Mersin Üniversitesi'nin genç bir üniversite olmasına rağmen bu başarıyı yakalamasının kendileri için gurur verici olduğunu belirtti. Önümüzdeki yıllarda bu sıralamadaki yerlerini daha da yukarılara taşıma gayretinde olacaklarını ifade eden Aydın, "Üniversite-sanayi ilişkilerini güçlendirerek Ar-Ge ve inovasyona katkı sağlayacak olan biyoteknoloji, nanoteknoloji ve ileri malzemeler ile imalat mühendisliği gibi benzer alanlarda pek çok lisans, yüksek lisans ve doktora programı bulunmaktadır. Halihazırda açılması planlanan yeni programlar da var. Tüm bunların sonucunda sıralamadaki yerimiz daha da artacaktır" dedi.
Girişimci ve Yenilikçi Üniversite endeksinin belirlenmesinde pek çok farklı boyutun varlığına işaret eden Aydın, öğretim üyelerinin sahip ya da ortak olduğu Teknopark, TEKMER ve Kuluçka Merkezleri’ndeki firma sayısının 19 olduğunu, bunun yanı sıra girişimcilik, yenilikçilik, teknoloji yönetimi ve inovasyon yönetimi konularında çok sayıda lisans ve lisansüstü ders verilmesinin Mersin Üniversitesi'nin sıralamadaki yerini belirleyen önemli göstergeler olduğunun altını çizdi.
Erasmus, Farabi programları ile YÖK destekli burs alan toplam öğrenci ve öğretim elemanı sayısının 345 olduğuna dikkat çeken Aydın, endeksin belirlenmesinde etkin olan diğer bir göstergenin patent olduğunu, MEÜ öğretim elemanları tarafından 1 uluslararası, 5 ulusal patentin bulunduğunu, ulusal patent başvurusunun ise 8 olduğunu dile getirdi.
Editör: Barış Köksal