Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 90. yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören sabah saat 9.00’da başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Mersin Liman Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz’ın yanı sıra Mersin Liman Başkanı Baştürk, Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Korer Özbenli ile protokol üyeleri katıldı.

Törende, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunun ardından konuşan Liman Başkanı Baştürk, 1 Temmuz 1926’da kabul edilen Kabotaj Kanunu ile yabancıların Türk denizleri üzerindeki yaklaşık 350 yıllık hakimiyetlerinin sona erdirildiğini söyledi. Kanunla Türk denizciliği ve ticaretinin önü açılarak, Türk denizlerinin tamamen millileştirildiğini vurgulayan Baştürk, “Bu yönü ile Kurtuluş Savaşı zaferimizin sonrasında denizlerde de zafer kazanılmıştır” dedi.

Kabotaj Kanunu’nun, denizlere sahip çıkılması bilinci oluşturmasının yanında, denizciliğin gelişmesinde de mihenk taşı olduğunu vurgulayan Baştürk, Türkiye dış ticaret yükünün önemli bir bölümünün denizyolu ile taşındığına dikkat çekti. Denizciliğin geliştirilmesi için gerçekleştirilen yatırımlar ve bu alanda yürütülen politikaların son yıllarda yoğunlaştığını dile getiren Baştürk, “Bu çalışmalar sonucu, dünya denizciliğinin kurallarını belirleyen, denizcilik politikalarına yön veren IMO’nun (Uluslararası Denizcilik Örgütü) kara listesinde yer alan limanlarımız ve gemilerimiz beyaz listeye geçmiştir. Bu durum, uluslar arası taşımacılık yapan lojistik firmalarının güvenini kazanmış ve limanlarımızdaki elleçleme rakamları yükselme trendine girerek deniz ticaretimizin ekonomimize katkısı giderek artış göstermiştir” diye konuştu.

2023’e kadar Türk sahipli deniz ticaret filosunun 50 milyon DWT’ye ulaşması ve dünyada ilk 10 ülke arasında yer almasının hedeflendiğini ifade eden Baştürk, ayrıca, “Denizcilikte 100 bin zabit, 350 bin tayfa, 1 milyon amatör denizci sayısına erişilmesi, her 75 kişiden birinin tekne sahibi olmasını sağlayacak teşvik tedbirlerinin alınması hedeflenmektedir” diyerek, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutladı.

Şehitler anısına denize çelenk atıldı

Baştürk’ün konuşmasının ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören sona erdi. Törene katılanlar daha sonra yürüyerek meydanın karşısındaki Atatürk Parkı’na geçtiler. Refah Şehitleri Anıtı önüne gelen Başkanı Kocamaz, Liman Başkanı Baştürk ve Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri Özbenli, buradan Atatürk ve tüm deniz şehitleri anısına denize çelenk attılar.
Editör: Barış Köksal