MDTO, 25. yaşını, üyeleri ve paydaşlarının katıldığı “25. Yıl Değerlendirme Buluşması”yla kutladı. Hilton Oteli’nde düzenlenen toplantıya, MDTO üyeleri, kamu idarelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Yoğun katılımla gerçekleşen toplantıda etkileşimli bir tartışma oturumu düzenlenerek MDTO’nun 25 yıllık faaliyetleri değerlendirildi.

Toplantının açılışında konuşan MDTO Başkanı Lokmanoğlu, Türkiye’nin ithalat ve ihracatının yüzde 87’sinin denizyoluyla yapıldığını ve deniz ticaretinin Türk ekonomisinde çok önemli bir yer tuttuğunu belirtti. İstanbul’un, her işin olduğu gibi bu işin de merkezi olduğuna işaret eden Lokmanoğlu “Biz, 25 yıl önce İstanbul’a alternatif olarak bu odayı kurmaya karar verdik. Bugün hala aynı şeyi söyleyebiliyoruz. Konumumuz açısından Türkiye’de İstanbul’un tek alternatifi Mersin’dir. Çok geniş bir alana hitap ediyoruz. Bizim hinterlandımız çok daha geniş. Bu yolda da çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

1989 yılında kurulan MDTO’nun kuruluş öyküsünü anlatan ve “O dönemde olmaz denilen şeyi yaptık” diyen Lokmanoğlu, kurucu üyelere teşekkür etti. Aralarında kendisinin de bulunduğu 12 kurucu üyenin aslında sembolik birer isim olduğunu dile getiren Lokmanoğlu, “Kuruluşumuzda bütün Mersin halkı Mersin’e yakışır şekilde destek verdi. Her kesimden ve her kuruluştan insanlarla beraber hareket ettik. Hatta Mersin tarihinde ender görülen bir biçimde milletvekilleri, valiler ve komşu illerin milletvekilleri bize yardımcı oldu. Önemli bir hareketti” diye konuştu.
Lokmanoğlu, toplantının amacının MDTO’nun 25 yıllık faaliyetlerinin Mersin kamuoyu tarafından nasıl değerlendirildiğini ve odadan neler beklendiğini araştırmak olduğunu ifade etti.

Konuşmanın ardından başlayan ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) analisti Emre Koyuncu tarafından yönetilen tartışma oturumunda, “Mersin, deniz, MDTO’nun Mersin’in kalkınmasındaki etkisi ve MDTO’nun sektörel ve sosyal sorumluluk gereği yürüttüğü faaliyetleri tartışıldı.

Tartışma oturumunun bitiminde tekrar söz alan Lokmanoğlu, toplantının kendileri için çok faydalı olduğunu, gelecek dönem çalışmalarını toplantıda dile getirilen görüşler çerçevesinde revize edeceklerini kaydetti.
Toplantıda, MDTO kurucu üyelerine 25 yıl anısına birer hediye takdim edilirken, vefat eden üyelerin hediyelerini yakınları aldı.
Editör: Barış Köksal