Adana ve Mersin’deki ortaokul ve liselerde öğrenim gören 116 öğrencinin katıldığı Matematik Olimpiyatları’nda önceki yıllardan farklı olarak her kategoride ikişer 1’incilik, 2’ncilik ve 3’üncülük ödülü verildi. Suphi Öner Öğretmenevi Tarsus Salonu’nda yapılan törene, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Gizir, Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fahreddin Abdullayev, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Akyol, öğretim elemanları, öğrenciler ve danışman öğretmenleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Prof. Dr. Murat Gizir, matematiği dünyayı anlamanın evrensel anahtarı olan bir bilim dalı olarak nitelendirdi. “Matematikle soyut şeyleri somut hale getirerek anlamaya çalışıyoruz” diyen Gizir, düzenlenen etkinliğin sistemli çalışmayı, zekayı ve bu zekayı kullanabilme becerisini gerektirdiğini söyledi. Olimpiyatın öğrencilerin basit denilebilecek temel aletlerle yüksek seviyedeki sorunları çözmesini amaçladığını kaydeden Gizir, etkinliğin, geleceğin bilim insanlarına yol göstermek ve onları bilime adapte etmek için yapılan gönüllü bir aktivite olduğunu dile getirdi ve
Mehmet Akyol da matematiğin önemine vurgu yaptı ve bu yıl katılımın az olmasının kendilerini üzdüğünü söyledi. Matematik Olimpiyatları’na katılan tüm öğrencileri kutlayan Akyol, gönüllerinden geçenin etkinliğin bölgeye sonra da ülkeye yayılması olduğunu ifade etti. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak etkinliğe desteklerinin devam edeceğini aktaran Akyol, gelecek yıllarda katılımı artırmak için ellerinden gelen gayreti sergileyeceklerinin altını çizdi.
Prof. Dr. Fahreddin Abdullayev ise 2004 yılından bu yana sürdürdükleri olimpiyatları bu yıl da gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. 2008 yılından bu yana Mersin Üniversitesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa programı çerçevesinde etkinliği gerçekleştirdiklerini söyleyen Abdullayev, 2013 yılında ise yeni bir atılımla etkinliği komşu yedi ili kapsayacak biçimde genişlettiklerini kaydetti ve böylelikle olimpiyatın bölgesel nitelik kazandığını aktardı. Önceki yıllara oranla katılımın azlığından yakınan Abdullayev, bunun çocukların matematiğe olan ilgilerinin azalmasıyla ilgisi olmadığını dile getirdi. Önümüzdeki dönemlerde TÜBİTAK’a başvuracaklarını ve birlikte çalışarak olimpiyatın seviyesini yükselteceklerini ifade eden Abdullayev, ayrıca olimpiyatlara ulusal nitelik kazandıracaklarını ve bu sayede olimpiyatlara katılarak dereceye girenlerin çeşitli avantajlar elde etmelerini sağlayacaklarını belirtti.
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Dereceye giren öğrenciler madalyadan ve çeşitli hediyelerden oluşan ödüllerini, Prof. Dr. Murat Gizir, Prof. Dr. Fahreddin Abdullayev, Mehmet Akyol, Prof. Dr. Nazım kerimoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Tuncay Tunç’un elinden aldı.
Editör: Barış Köksal