‘Bayramlar, aile bireylerinin paylaşımlarının arttığı, seçeneği bol ve kalorili ikramların da bu güne eşlik ettiği özel günler ve kutlamalar olarak geçirilmektedir’ diyerek konuşmasına başlayan, Özel Yenişehir Hastanesi Diyetisyeni Uzman Diyetisyen Didem Yücel, ‘Özellikle Kurban Bayramı’nda ardı ardına ve fazla miktardaki kırmızı et ve sakatat tüketimi doymuş yağ ve kolesterol alımını arttırmaktadır. Bu besinler, başta kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları için risk oluşturmaktadır. Uygulanması gereken öneriler sağlığın devamlılığı açısından sadece bir güne özel değil; yaşamın genel planına da oturtulmalı kalıcı davranış değişikliği ve yaşam şekli benimsenmelidir. Özellikle temelde yiyecek ve içecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir’ dedi.

‘Hareketsiz yaşam tarzı yaygınlaşıyor’

Kişinin yemek yeme davranışında yaşına göre alması gereken porsiyonların belirlenmesi, yaptığı aktiviteye göre de porsiyon miktarlarının ayarlanması gerektiğinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Uz. Dyt. Didem Yücel, ‘Özetle, bireyler yeme davranışlarını kontrol altına alabilecek stratejileri beslenme uzmanlarından öğrenmelidirler. Ülkemizde obezitenin artmasına neden olan faktörlerden biri de hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Düzenli fiziksel aktivite sağlıklı yaşam tarzının temel unsurudur. Fiziksel aktivitesi artmış bir toplumun sağlık harcamaları çok ciddi düzeyde azalacak ve ülke ekonomisine çok büyük katkısının olacağı bilinmektedir’ dedi.

‘Yürüyüş yapın’

Uz. Dyt. Didem Yücel, ‘Bayramda tüketilen her ana yemekten yaklaşık 1-1.5 saat sonrasında düzenli olarak yapılacak 60 dakikalık bir yürüyüş veya 25 dakikalık yüzme günlük beslenmenize ek olarak yiyeceğiniz 3-4 köfte kadar eti yakabilmenizi sağlayacaktır. Et tüketirken mümkün olduğunca kuyruk yağı veya etin görünür yağlarını ayırmak, et tüketilen öğünün yanında mutlaka C vitamininden zengin domates ve yeşil biber gibi salata malzemelerinin bulundurulması vücudun kolesterol emilimini azaltmasına yardımcı olacaktır’ dedi.

‘Salatanıza toz sumak ekleyin’

Toz sumağın salatalara ekşi olarak eklenmesinin hazımsızlık şikâyetlerini azaltacağına da vurgu yapan Uz. Dyt. Didem Yücel, ‘Tüketilen öğünlerde yiyeceklerin yanında gizli kalori alımına neden olan içecekler de göz önünde bulundurulmalıdır. Gazlı içecek yerine ayran tercih edilmesi o öğünde yaklaşık 100-120 kalori daha az almanıza yardımcı olurken, öğün sonrasında maden suyu içilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Etin pişirilme şekli olarak en sağlıklısı ızgara veya haşlama olmasına rağmen eğer bir bayram klasiği olarak kavurma yapılacaksa tek öğün için kadınlar ortalama 4-5 yemek kaşığı, erkekler 6-7 yemek kaşığı kavurmayı geçmemeli, yanında pirinç pilavı değil bulgur pilavını tercih etmelidirler. Son olarak bayramın vazgeçilmezi tatlılar tüketilirken öncelik sütlü tatlılara verilmelidir. Kızartma ve şerbetli tatlılardan uzak durulması sindirim problemi yaşanmasına engel olacaktır. İkramlar reddedilemiyorsa bile başka bir aile bireyi ile porsiyonu paylaşmak yapılacak en iyi öneridir’ dedi.
Editör: Barış Köksal