KKTC Mersin Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu’nun ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen resepsiyona Vali Su’nun yanı sıra Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, il protokolü, sivil toplum kuruluş temsilcileri, askeri erkan, Kıbrıs gazileri ve vatandaşlar katıldı.

Resepsiyonda bir konuşma yapan Vali Su, KKTC’nin 34. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, KKTC ile Türkiye arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel her alanda var olan ilişkilerin artarak devam edeceğini belirtti. Kıbrıs Türk Halkı ile olan bu bağların daha da artması için çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Su, Ağrı’nın Eleşkirt İlçesinde şehit olan Mersinli İsmail Hakkı Doğan ile KKTC’nin ve Türkiye’nin bağımsızlığı için mücadele ederken şehit düşenleri rahmetle, kahraman gazileri ise minnetle andığını vurguladı.

Başkonsolos İnanıroğlu ise Kıbrıs Türk Halkı’nın bağımsızlık mücadelesinin ardından 15 Kasım 1983 yılında ilan edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 34’üncü yıl dönümünü Mersin’de kutlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar geçen süreçte Kıbrıslı Türklerin ne tür zorluklarla mücadele etmek zorunda bırakıldığını anlatan İnanıroğlu, Cumhuriyetin 34’üncü yılında bağımsız bir devlet olmanın haklı gururunu ve onurunu yaşadıklarını söyledi. KKTC’nin demokratik, laik ve çağdaş kurumlarıyla kökleşen bir hukuk devleti olduğunu kaydeden İnanıroğlu, tüm ambargolara ve kısıtlamalara karşı KKTC’nin, anavatan Türkiye’nin denizin altından Anamur’dan Kıbrıs’a içme ve sulama suyu taşıyan asrın projesi ve geçen yıl Ekim ayında anlaşması imzalanan denizin altından elektrik enerjisi ileten dev proje gibi büyük destekleriyle hızla büyümekte ve güçlenmekte olduğunu ifade etti. İnanıroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve halkının, Kıbrıs Türk Halkının her zaman yanında olduğunu ve maddi ve manevi desteğini esirgemediğini sözlerine ekledi.
Resepsiyon, KKTC’nin kurtuluş ve kuruluş günlerini anlatan videonun izlenmesinin ardından Vali Su, Başkonsolos İnanıroğlu ve protokol üyelerinin hep birlikte yıl dönümü pastasını kesmesiyle sona erdi.

Editör: Barış Köksal