Kıbrıs Türk Kültür Derneği Mersin Şubesi’nin geleneksel hale getirdiği yıl sonu sergisi dün akşam üzeri Mersin Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde açıldı. Açılışa, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Mersin Konsolosu Zaliha Erden, Kıbrıs Türk Kültür Derneği Mersin Şube Başkanı Bilge Tatver, kursiyerler ve davetliler katıldı. Sergiyi gezen ve çalışmaları tek tek inceleyen Başkan Tuna ile Konsolos Erden, kursiyerlerle de sohbet etti. Bir kursiyerin, sergide yer alan bir minyatür çalışmasını Hamit Tuna’ya armağan etmesi, Tuna’yı duygulandırdı.

Sergiye ev sahipliği yapan Kıbrıs Türk Kültür Derneği Mersin Şube Başkanı Tatver, İHA’ya çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Dernek olarak halkı el sanatları hakkında bilgilendirmek, el becerilerini artırmak amacıyla kültürel etkinlikler düzenlediklerini belirten Tatver, 2001 yılından bu yana bu faaliyetleri ücretsiz olarak sürdürdüklerini kaydetti. Daha önce de birçok kez sergi açtıklarını ifade eden Tatver, “Biz bu çalışmalarımıza eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in eşi Semra Sezer’in başlattığı ‘Ulusal Eğitime Destek Kampanyası’ ile başladık ve çeşitli faaliyetler yaptık. Bu kurs ve sergimiz de onlardan biri. Kursumuz, derneğimize gelip bir şeyler üreten ev hanımları, aralarında doktorlar, mühendisler, öğretmenlerin de bulunduğu emeklilere bir yerde terapi oluyor. Çalışmalarımız devam edecek” dedi.

Halk Eğitim Merkezi’nde usta öğretici olarak çalışan Geleneksel Türk El Sanatları Tezhip Bölümü mezunu kurs öğretmeni Nalan Şule Özbayır ise 8 yıldır bu alanda çalıştığını, 4 yıldır da Kıbrıs Türk Kültür Derneği’nde kurs verdiğini söyledi. Öğrencilerinin genelde emekli kadınlardan oluştuğunu dile getiren Özbayır, “Her yıl bir konsept belirliyoruz ve o konsepte göre çalışıyoruz. Ben klasik minyatür, 16. yüzyıl çalıştırıyorum. İsteyen serbest çalışma da yapabiliyor, tezhip veya hat da çalışabiliyor.

Bu sergi karma bir sergi. Minyatürler ve Şukufeler var. Mutlaka her sergimize tezhip çalışması da koyuyoruz. Bu sergimizde kursiyerlerimizin yıl boyunca ürettikleri yaklaşık 100 çalışma yer alıyor” diye konuştu.
Sergi, 3 Haziran 2013 tarihine kadar gezilebilecek.
Editör: Barış Köksal