Mersin Günebakan Kadın Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada, geçtiğimiz aylarda çalışmaları başlatılan "Yerel Destek Mekanizmasıyla Toplumsal Cinsiyet Temelli Eşitsizlik ve Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele Projesi"nin, İstanbul Başak Kültür ve Sanat Vakfı koordinatörlüğünde, Mersin Günebakan Kadın Derneği ve Şanlıurfa Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği ortaklığında, bu üç ilde yürütüldüğü bildirildi. Projenin hedef gruplarının şiddet mağduru veya risk altında olan kadınlar, genç kızlar, ilgili sivil toplum örgütleri, kamu kuruluşları, yerel yönetimler, medya organları, kadın hakları destekçileri, sosyal görevliler, sağlık görevlileri, avukatlar gibi ilgili meslek gruplarının yöredeki temsilcileri olduğu kaydedildi.

Mersin’de kadın sorunları alanında faaliyet gösteren ve aralarında belediyelerden üniversiteye kadar 15 kurum ve sivil toplum örgütünün yer aldığı kuruluşların, Günebakan Kadın Derneği ile birlikte çalışmalara başladığı ifade edilen açıklamada, “Çalışmada, kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet temelli eşitsizliğin önlenmesi için pek çok kuruluşun değerli faaliyetler yürüttüğü, ancak etkili olabilmek için öncelikli konuların ortak paydalarda bir araya gelerek daha güçlü biçimde gündeme getirilmesi gerektiği değerlendirildi. Proje kapsamında, çalışma ortakları ve diğer yerel ilgililer arasında bir iletişim, yönlendirme ve destek mekanizması yaratarak, kadına şiddet vakalarına müdahale etmek için yeterli deneyim ve niteliklerin kazanılmasını amaçlanmakta. Bu çerçevede, hem şiddete maruz kalan veya risk altında bulunan kadınların ve yerel ilgililerin konu hakkında bilinçlendirilmesi hem de şiddet mağduru kadınları güçlendirip desteklemek için yerel sistemlerin kurulması sağlanacak” denildi.

Çalışmalar kapsamında kamu kuruluşları, yerel yönetimler, sivil kuruluşlar ve medya gibi farklı aktörler arasında diyalog ve iş birliği ortamını sağlayacak eğitimler ve etkinlikler gerçekleştirileceği bildirilen açıklamada, “Ayrıca, kurulacak mekanizma aracılığı ile mahallelerde bilgilendirme çalışmaları yürütülecek, Mersin genelinde bir gönüllüler ağı kurulacak, şiddet vakaları izlenecek, kanuni uygulamalar, destek hizmetlerindeki yetersizlikler ve ihtiyaçlar konusunda yetkililere ve kamuoyuna düzeli olarak geri bildirim sağlanacak” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, proje kapsamında etkili olabilmek için sorunları izleme, müdahale etme ve kadını güçlendirecek faaliyetler gerçekleştirme aşamalarında geniş tabanlı bir ‘Gönüllüler Ağı’na ihtiyaç olduğu ve bu ağın proje kapsamında kurulmasının planlandığı da dile getirildi. Proje çalışmalarının Haziran ayında sivil toplum örgütleri ve medya mensupları için yapılacak ‘Toplusal Cinsiyet Eşitliği Eğitimleri’ ile devam edeceği belirtildi.
Editör: Barış Köksal