Mersin Romanlar Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyesi kadınların da yer aldığı ziyarete, Meclis Sözcüsü Gurbet Kapancılar, Arzu Akkamış, Muazzez Araç, Fulya Gündoğar ve Sema İşlek katıldı. Konuk oldukları bir evde Roman kadınlarla sohbet eden Kent Konseyi Kadın Meclisi, amaçlarının, kentteki tüm kadınlara ulaşmak, sorun ve sıkıntılarına ortak olarak, çözüm mercilerine ulaştırmak olduğunu ifade ettiler. Romanların, ötekileştirilmiş ve yıllarca ihmal edilmiş bir toplum olduğunu savunan Meclis Sözcüsü Gurbet Kapancılar, "Çağımızın gelişen toplumları demokrasi ve eşitlik gibi değerlere önem verirken, genelde Roman vatandaşların, özelde de Roman kadın ve çocukların böylesine ağır şartlarda yaşamaları toplumun her kesimini kaygılandırıyor. Toplumsal barış ve huzur, toplumun bütün fertlerinin eşit hak ve imkanlara sahip olmasıyla mümkündür. Merkezi ve yerel yöneticiler, Roman yurttaşlara pozitif ayrımcılık uygulayarak istihdam, eğitim, sağlık ve barınma hak ve koşullarını iyileştirilmesini ve taleplerinin karşılanmasını sağlamalıdır” dedi.

Roman vatandaşlarla bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirten Kapancılar, "Dile getirdiğiniz sıkıntı ve talepleri ilgili ve yetkili mercilere aktarmak görevimizdir. Maruz kaldığınız bu koşullar kaderiniz değil, ihmal ve ötekileştirme zihniyetinin sonucudur. Herkes gibi sizlerin de güzel ve sağlıklı bir yaşama, iyi bir gelire, nitelikli eğitime, temiz bir çevreye ihtiyacınız vardır ve bunlar hakkınızdır. Tabi bu hakları elde etmek için sizler de mücadele etmelisiniz, her şeyi yetkililerin insafına bırakmamalısınız" diye konuştu.

Roman kadınlar ise en büyük sıkıntılarının işsizlik olduğunu ifade ederek, bunun yanı sıra, barınma, sağlık ve eğitim yaşamında da büyük sorunlar yaşadıklarını söylediler. Turgutreis Mahallesi sakini kadınların dile getirdiği diğer bir konu da uyuşturucu madde kullanımı oldu. Roman kadınlar, mahallede uyuşturucu kullanımının arttığını ve bundan endişe duyduklarını ifade ederek, yetkili ve ilgililerin bu konuda daha duyarlı davranmasını istedi.
Editör: Barış Köksal