Silifke'de geçen yıl aynı dönemde kilosu 1 TL’den satılan domates, bu yıl ihracat yapılamaması sebebiyle 40 kuruşa kadar düştü. Fiyatların düşük olması nedeniyle de domates üreticileri endişeli.

Atayurt beldesinde 20 yıldır serada domates üretimi yapan Ali Güven, gazetecilere yaptığı açıklamada, serada ürettiği domatesi kilosu 40 kuruştan sattığını, üretim maliyetinin ise 70 kuruşu geçtiğini kaydetti.

Geçen yıl ihracat olduğu için domatesin bu mevsimde kilosunun kalitesine göre 80 kuruş ile 1 TL arasında değişen fiyattan alıcı bulduğunu ifade eden Güven, bu yıl ise fiyatların çok düşük olduğunu; fide, naylon, ilaç, gübre, işçilik göz önüne alındığında üretim maliyetini bile karşılamadığını söyledi.

Gübreye, ilaca, tohuma, mazota, naylona her yıl zam yapıldığını vurgulayan Güven, “Domates para etmiyor. Biz nasıl geçiniriz. Bu ürünlere emek verdik. Domates fiyatı böyle giderse ne çocuklarımı okutabiliriz ne de geçimimizi sağlayabiliriz. Borç harç içinde kaldık. Bizler 20 yıldır bu ovada seracılıkla geçiniriz. Bütün gelirimiz bu giderlerimizin hepsi bu seracılığa bağlı. 12 ay çalışır sadece 2 ay ürün alırız. Şuan ürün zamanı ve bu ürün piyasası bizi borç batağına sürükledi” dedi.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can da, bu yıl ilçe genelindeki yaklaşık 4 bin dönüm seradan 50 bin tona yakın domates hasadının yapılacağı söyledi.

Fiyatların düşük olması nedeniyle serada domates üretimi yapan çiftçilerin zor durumda olduğunu anlatan Can, “Fiyatların bu kadar düşük olması bankalara, ziraatçıya, ilaççıya borcu olan çiftçilerimizi kara kara düşündürüyor. Fiyatların bu kadar düşmesinin en büyük nedeni ise şuanda ihracatın yapılamaması. Böyle giderse de domates üreticileri perişan olacaktır. Bu nedenle acilen önlemlerin alınması gerekir” dedi.

Editör: Barış Köksal