Akkuyu Nükleer Santrali’nin ÇED olumlu raporunun iptali istemiyle açılan dava kapsamında Danıştay tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti, santral sahasında incelemelerde bulundu ve davacı yurttaşları dinledi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak da bilirkişi heyetinin toplantısına katıldı. Çamak toplantıda Mersin Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi olarak söz aldı.

Fukişima felaketinden sonra istifa eden dönemin Japonya başbakanın basına verdiği bir demeçte, “Recep Tayyip Erdoğan’ı nükleer santral konusunda yanılttım. En güvenilir ülke nükleerin olmadığı ülkedir’ dediğini bilirkişi heyetine anlatan Çamak, “NGS yetkilileri ‘kuracağımız santral depreme dayanıklı olacak’ diyor. Doğanın ve terörün baş edemeyeceği bir teknoloji yok. Heyete bunu ifade ettim. Ayrıca bilirkişi heyetine, ‘Burada nükleer santral olsaydı buraya gelmeden önce acaba bize de radyasyon bulaşır mı diye 100 kere düşünürdünüz’ dedim. Bunları dikkate alarak kararlarını vermelerini talep ettim” dedi.

Dr. Hüseyin Çamak, Türkiye’nin enerji üretimi için nükleer santrale ihtiyaç duymadığını da belirterek, “Ancak AKP hükümeti siyasi bir kararla ve rant uğruna nükleer santral projelerinde ısrar ediyor” ifadelerini kullandı. 
Editör: Barış Köksal