Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Mersin ekibi, hafta sonunda 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde hayatını kaybedenler için anma programı düzenledi. Toroslar Belediyesi’nin Alsancak Mahallesi’nde Yumuktepe Höyüğü yanında AKUT’a tahsis ettiği ve inşaat çalışmaları devam eden eğitim binasının önünde yapılın etkinliğe Toroslar Belediye Başkanı Tuna da katıldı. Tuna, AKUT Mersin Ekip Lideri Hakan Topal ve Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından karşılandı.
AKUT Mersin ekibinin, 17 Ağustos depreminin sonuçları hakkında katılımcılara bilgiler verdiği programda konuşan Başkan Tuna, AKUT’un önemli bir sivil inisiyatif olduğunu ifade etti. Gönüllülük ilkesiyle hareket AKUT üyelerini kutlayan Tuna, derneğin çalışmalarına her zaman destek olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini vurguladı. 17 Ağustos depremi ve diğer afetlerde yaşamını yitiren vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyen Tuna, olası bir depremde can ve mal kaybını en aza indirebilmek için herkese görevler düştüğünü, depremin değil binaların insanları öldürdüğünü dile getirdi. Tuna, “Toroslar’da kaçak yapılaşmanın önüne geçebilmek ve insanlarımızın daha sağlıklı zeminlerde yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak amacıyla göreve geldiğimiz 2004 yılında inşaat ruhsat harçlarında yüzde 50, yapı kullanma izin belgesi harçlarında ise yüzde 57 indirim yaptık. Bizden önceki süreçte yılda 100 tane ruhsat verilirken şimdi Mersin’de en çok ruhsat veren belediye haline geldik. Bölgemizdeki eski binaların ıslah edilmesi ve daha sağlıklı bir hale getirilmesi için de uğraş veriyoruz” dedi.

Depremlerin doğanın kanunu ve Allah’ın takdiri olduğuna vurgu yapan Tuna, şöyle devam etti: “Ama deprem hafife alınacak bir doğa olayı değildir. Bu konuda tedbiri alacaksın ve takdiri Allah’a bırakacaksın. 17 Ağustos depreminde özellikle AKUT’un yaptığı başarılı kurtarma çalışmalarını gördük ve gözlemledik. AKUT, adını ulusal ve uluslararası bazda duyuran çok önemli bir yapıdır. Gönüllülük ilkesiyle hareket eden bu yapıyı bölgemizde konuşlandırmak bizim için de çok önemli bir adımdır. Bu eğitim binasının inşaat ve peyzaj çalışmalarını bitirdikten sonra özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi bilinçli birer birey yapabilmek adına deprem ve doğal afetler konusunda AKUT ekibinin katkılarıyla eğitimler vereceğiz.”

AKUT Ekip Lideri Topal ise Mersin’de konuşlanma ve eğitim konusunda büyük sıkıntılar yaşayan AKUT’a bu yeri tahsis eden Başkan Tuna’ya teşekkür etti. Tuna daha sonra tahsis edilen alanda yapımı devam eden binayı gezerek çalışmalarla ilgili bilgiler aldı.
Editör: Barış Köksal