Zirkonyum nedir?

Beyaz renkli sert bir metal olan Zirkonyum elementi, diş hekimliğinde “zirkonya (zirkonyumdioksit)” şeklinde kullanılır. Kırılma direnci çok yüksek, biyouyumlu bir materyaldir. Nikel-titanyum gibi metal elementlerine alerjisi olan hastalar için de uygun bir seçimdir.

Diş estetiğinde günümüze kadar kullanılmış olan en kaliteli malzemedir ve özellikle estetik açıdan güzel görünmesinden dolayı yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Zirkonyum kaplama sağlam bir doku ve doğal bir görünüme sahip olan bir alaşımdır. Doğal olması ve sağlam bir yapısı olması açısından diş hekimlerinin hastalarına tavsiye ettiği kaliteli bir malzemedir.     

Zirkonyum dişin tercih edilme nedenleri nelerdir?

Daha çok estetik alanında kullanılan bir diş tedavisi yöntemidir. Diş beyazlatma gibi metotlar uygulandığı halde olumlu sonuca ulaşılmayan durumlarda kullanılan zirkonyum kullanılmaktadır. Genel olarak kullanım alanları şunlardır;
İleri derecede renkleşmede,
Çürük – kırık durumlarında,
Kalıtsal yapı renkleşmenin tedavisinde,
Ortodontik tedavinin tercih edilmediği durumlarda “diastema” gibi ayrık veya az çapraşık, dönük diş tedavisinde,
Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolgularda,
Arka grup dişlerde kaplama veya köprü olarak,
Ön grup implant üstü protezlerde,
Gülüş estetiğinin oluşturulması amacı ile kaplama kullanılmaktadır.

Estetik açıdan zirkonyum dişin avantajları nelerdir?

Sahip olduğu ışık geçirgenliği özelliği ile tıpkı normal dişlerde olduğu gibi doğal bir görüntü yakalanır. Sağlıklı dişlerin minesi ışığı tamamen geçirir.
zirkonyum diş tedavisi muadili olan tedavilere göre çok daha kaliteli ve etkili bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Tedavi sonrasında özellikle dişlerin doğal bir görünümü kazanarak beyazlaşması sonucu zirkonyumlu diş tedavi yönteminin başarılı bir tedavi yöntemi olduğunun kanıtı niteliğindedir. Diğer yöntemler çoğu zaman diş sağlığı sorunu yaşayan bireylerde alerjik vakalara neden olabilmektedir. Oysa zirkonyumlu diş tedavi yönteminde alerjik vakalara hemen hemen hiç rastlanmamaktadır. Bunun yanı sıra zirkonyum diş tedavisinin muadili olan tedavi yöntemlerinde diş etlerinde bir grileşme söz konusu olmaktadır.
Bunların yanı sıra bakımının kolay olması, ağızda tat koku değişikliği yapmaması, diş dokusuyla tamamen uyumu ve sıcak soğuk hassasiyeti yapmaması tercih sebebidir.


Zirkonyum dişler ileride renk değiştirir mi?

Pürüzsüz ve kaygan porselen yapılı yüzeyi nedeniyle plak birikimi görülmez. Bu sebeple kahve, çay ve sigara gibi renklendirici gıdalardan etkilenmez. Rengi her zaman uygulandığı gibi kalır.

Zirkonyum kaplamalar nasıl uygulanır?

Dişlere tüm kaplama işlemlerinde olduğu gibi küçültme yapılarak işlemlere başlanır. Diş etlerinin iyileşerek sağlıklı bir hal kazanması için biraz zaman gerekir. Sonra hassas bir şekilde ölçü alınması işlemi yapılır. Zirkonyum kaplama işlemlerinde klinik ortamlarda çalışmalar yapılarak alt tabakayı oluşturacak olan zirkonyum ve üst yapısını oluşturacak olan porselen kaplamalar hazırlanır. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra özel bir yapıştırıcı kullanılarak dişe uyumu sağlanır.
18-20 yaş arası olan kişilerde gelişimleri açısından devamlılık söz konusu olduğu için yapılması uygun görülmezken aynı zamanda arka dişlerde de boşluk olmadığından kırılma yapma ihtimaline karşı önerilmeyen bir kaplama tedavisidir.

İşlem sırasında ağrı hissedilir mi?

Zirkonyum diş uygulamasında ağrı hissedilmesi, sık yaşanan bir durum değildir. Lokal anestezi ile yapılan bir işlem olduğu için ağrı hissedilmemektedir. 

Ne kadar süre sonunda tedavi sonuçlanır?

Bu uygulama, hekimin uygun gördüğü prova sayısına göre değişkenlik gösterse de genellikle diş etleri sorunsuz olan kişilerde 1 haftada tamamlanmaktadır. Hastanın süreç içerisinde beklentisinin karşılanmasına, izlenen tedavi yoluna göre tedavi süresinde değişiklikler olabilmektedir.

Zirkonya Kaplamaların Bakımı Nasıl Yapılır?

Zirkonya kaplama bakımının normal dişlerden bir farkı yoktur. Günde 2 kez fırçalanmalı, her dişin arası diş ipiyle düzenli olarak temizlenmelidir. Her hasta gibi zirkonya kaplamaya sahip hastalar da 6 ayda 1 rutin diş kontrollerini ihmal etmemelidir.

Zirkonya Dişlerde Kırılma Veya Kaplamanın Düşmesi Sık Görülür Mü?

Hastanın çiğneme hareketlerini, iki çenenin birbirine göre ilişkilerini doğru saptayarak yapılan tasarımların sonucunda rutin kullanımda bir kırılma beklenmez. Zirkonyanın kırılma direnci dişlerden daha yüksektir fakat şiddetli bir travma, kaza sonucu alınacak güçlü bir darbe dişin kırılmasına sebep olabilir.

Zirkonya kaplamaların yapıştırılmasında kullanılan “siman” dediğimiz yapıştırıcıların kimyasal özellikleri hem dişe hem zirkonyalara tutunması için ideal özelliklere sahiptir. Dişlerin aşındırılması sırasında da tutuculuğu artırmaya yönelik prensiplerden yararlanılır ve kaplamaların dişlerden çıkması nadir karşılaşılan bir durumdur.  

Editör: Barış Köksal