Doğaya ve çevreye duyarlı, ekolojik bir belediyecilik anlayışı ile hareket eden Akdeniz Belediyesi, Mersin TED Koleji öğrencileri ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Mersin Şube Müdürlüğü işbirliğinde Kazanlı sahilinde geniş çaplı bir temizlik çalışması yaptı. 'Caretta Caretta' ve 'Chelonia Mydas' cinsi deniz kaplumbağalarının Türkiye’de sınırlı sayıdaki üreme alanlarından biri olan Kazanlı sahili, gönüllü öğrencilerle birlikte temizlendi. Temizlik kampanyasına anasınıfı ile 3, 7 ve 9’uncu sınıflardan toplam 51 öğrenci ile 7 öğretmen ve okul idarecileri katıldı. Akdeniz Belediyesi de 20 personel, süpürme aracı, traktör, geri dönüşüm aracı ve poşet, eldiven gibi malzemelerle çalışmalara destek verdi. Her yıl 15 Mayıs’ta başlayan üreme sezonu öncesi yapılan çalışmada 35 poşet dolusu atık ve yabancı madde, sahilin yumurtlama alanından kaldırıldı.
Temizlik kampanyası sırasında öğrenciler duygu ve düşüncelerini dile getirdi, özellikle yöre halkının ve tüm toplumun bilinç düzeyinin yükseltilmesi talebinde bulundular. Bir tek çöpü bile üreme alanından uzaklaştırmanın, hem canlılar hem de gelecek için önemli bir adım olduğunu ifade eden öğrenciler, “Her canlının olduğu gibi onların da yaşamaya hakkı var. Biz halkın bilinçlenmesi için bu projeye dahil olduk. Kendimiz kirletmesek de bu alanı temizleyerek bir mesaj verdik. Burada deniz kaplumbağaları ile ilgili bilgi alarak bilinçlendik. Bizimle birlikte gelen minik öğrenciler de bilinçlendi. Aynı şekilde halkımızın da çevre ve canlıların yaşam hakkı konusunda bilinçlenmesini istiyoruz” diye konuştular.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Mersin Şube Müdürlüğü'nün verdiği bilgilere göre, tüm deniz kaplumbağalarının Akdeniz’deki yuvalama alanlarının yüzde 60’tan fazlası Türkiye’de bulunuyor. Mersin’de de uluslararası öneme sahip 4 üreme kumsalından birini, 4,4 kilometre uzunluğundaki Kazanlı sahili oluşturuyor. Her yıl 15 Mayıs ile 15 Eylül tarihleri arasındaki üreme sezonu boyunca geceleri Kazanlı kumsalına çıkan deniz kaplumbağaları, her yuvaya 90 ile 130 adet arasında yumurta bırakıyor. Deniz kaplumbağaları, Kazanlı kumsalında her yıl yaklaşık 800 ile 900 civarında yuva yapıyor. Yaklaşık 2 ay sonra yumurtadan çıkan yavru kaplumbağalar, gün ışımadan denize ulaşmaya çalışıyorlar. Ancak kumsalda bırakılan çöp benzeri atıklar, bu yavruların denize
ulaşamamasına veya kuş ve etobur yırtıcılara yem olmasına neden oluyor. Yine kumsala yakın yapılan ışıklandırmalar, yavruların yönlerini şaşırtıyor. Bu nedenle yaz sezonunda üreme kumsallarında ateş yakılmaması, gürültü yapılmaması, anaç kaplumbağalara ya da yavrulara dokunulmaması gerekiyor.
Editör: Barış Köksal