Başkan Hamit Tuna, Dünya İşitme Engelliler ve Engelliler Federasyonu Başkanı Cemal Özkaynak, ÇEVDOSAN yetkilisi Emre Akbaş ve işitme engelli çocuklarla birlikte kullanılmış pet şişeleri geri dönüşüme atarak, duyarlı vatandaşları kampanyaya destek olmaya davet etti.Başkan Tuna; “Kullanılmış pet şişelerinizi çöpe atmayıp, geri dönüşeme destek vererek işitme engelli çocuklarımızın ve vatandaşlarımızın işitme cihazına ‘Pil’ yardımında bulunabilirsiniz. Duyarlı vatandaşlarımızdan kampanyamıza destek olmalarını bekliyoruz” dedi.

ÇEVDOSAN Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Akbaş da; “Öncelikle Toroslar Belediye Başkanımıza, Toroslar Belediyesi personellerine bu projeye sağladığı desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. 'Pet şişeni ver duymayan kalmasın' kampanyası ile Mersin'de büyük bir farkındalık yarattık. Çevdosan ailesi olarak bu tarz sosyal sorumluluk projelerini geleneksel hale getireceğiz. Engelli kardeşlerimiz herkes için özel olmalı ve özel kalmalıdır. Bu hususta projemize hassasiyetle yaklaşan herkese teşekkürlerimi sunuyorum' dedi.

Programda bir konuşma yapan Toroslar Beleldiye Başkanı Hamit Tuna, engelli vatandaşlara yönelik yaptıkları çalışmaları anlattı ve en büyük engelin sevgisizlik olduğuna dikkat çekti.

Engellilere yönelik düzenledikleri projeler, mesleki eğitimler ile sportif faaliyetlerin yanında bir de onların sosyal hayata ve üretime katılımını sağladıkları Engelliler Akademisi’ni de hayata geçirdiklerini belirten Başkan Tuna; “14 yıldır görev yaptığımız Toroslar İlçemizde engelli vatandaşlarımızın önündeki engellerin kaldırılması yönünde gerek fiziki mekanlarımızda yaptığımız düzenlemeler gerekse hayata geçirdiğimiz projelerimizle engellilerimize hassas bakıyoruz.Engelli derneklerimizle ve engellilerimizin alileriyle sürekli istişare içerisindeyiz.Engellilerimize yönelik hayata geçirdiğimiz AB projelerimiz kapsamında görme engelli vatandaşlarımıza bilgisayar, masörlük, santral operatörlüğü, rehberlik ve serbest hareket etme gibi 5 dalda eğitim verdik. Böylelikle onların engelsiz yaşamalarına destek olmaya çalıştık.Onların bir cam mağazasını dolaşıp çıktıklarını görmek ve o sonuca ulaşmak bizim için çok anlamlı ve önemlidir.Özellikle bölgemizdeki var olan engellilerimizin sayılarını ve engel çeşitlerine göre tespitlerini yaptık. Bu kapsamda, görme ve ortopedik engellilerimize 800 tekerlekli sandalye, bine yakın beyaz baston dağıttık.Kaldırım çalışmalarında yaptığımız düşük banket uygulaması ile engelli vatandaşlarımızın, kaldırımlardan en iyi şekilde yararlanmalarına vesile olduk.Ben her zaman söylüyorum engelli vatandaşlarımızla ilgili yapılan 40 rampa düşünün.39 tanesi yapın bir tanesini yapmazsanız o engelli orada kalır. Bunun yanı sıra park ve yeşil alanlarmızda engellilerimize yönelik düzenlemeler yaparak, oyun grupları oluşturduk ve bu çalışmalarımıza devam ediyoruz. En büyük engel sevgisizliktir.Engellilere acıyarak değil, onların anlamak suretiyle birlikte yaşamanın güzelliğini sağlamamız lazım.Yoldan en iyi geçenler ardından gelenlere engel bırakmayanlardır.Biz de hizmet yolumuzdan geçerken engel bırakmamaya gayret ediyoruz. Onlarla birlikte kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerde buluşuyor, eğitim faaliyetlerine destek veriyor ve hayallerine ortak oluyoruz” dedi.

 Programda daha sonra, Dünya İşitme Engelliler ve Engelliler Federasyonu Başkanı Cemal Özkaynak, engelsiz yaşama destek veren ödülü başlığı altında yılın çevreci Belediye Başkanı plaketini Başkan Hamit Tuna’ya takdim ederek, teşekkür etti. Özel Akdeniz Engelli Bakım Merkezi Kurucu Müdürü Nadire İlkin de engellilere sunduğu destek ve katkılarından dolayı Başkan Tuna’ya bir teşekkür plaketi takdim ederken, engelli bir bayanda kendi yaptığı bir resmi hediye etti.

 Engellilerin Başkan Tuna’ya yoğun ilgi ve sevgi gösterdiği programın sonunda Başkan Hamit Tuna, yine Yunus Emre Kültür Merkezinde engelliler tarafından hazırlanan örgü, resim, ahşap boyama çalışmalarının sergisini de gezdi.

Editör: Barış Köksal