Açıklamasında Türk, insan haklarının, toplumun huzur, barış ve kardeşliğinin güvencesi olduğunu ifade ederek, "İnsanoğlu doğuştan kazandığı kimi haklara sahiptir. Hiçbir devletin, iktidarın veya sistemin, bu hakları görmezden gelme veya engelleme yetkisi olamaz. İnsan, ancak sahip olduğu hakları ile insandır. İnsan hakları demek; yaşam hakkı, sağlık hakkı, anadilde eğitim hakkı, eğitim-öğretim hakkıdır, barınma ve beslenme hakkıdır. Anayasal güvence altındaki özel hayatın gizliliğinin ve konut dokunulmazlığının korunmasıdır; düşünce ve fikirlerini özgürce ifade edebilmesidir insan hakları” diye konuştu.

“İnsan hak ve özgürlükleri için, demokrasi, halkların kardeşliği ve eşitlik için mücadele eden, bu uğurda bedel ödeyen insanlara hepimizin vefa borcu vardır” ifadesini kullanan Türk, “Çocuklarımızın özgür ve demokratik bir ülke özleminin gerçekleşmesi için o insanların bıraktığı mirası korumalıyız. Farklılıklarımız ve renklerimizle birlikte barış, kardeşlik, demokrasi ve insan hakları paydasında buluşmalıyız. Dünya halklarının özgürce ve kardeşçe yaşayabildiği bir dünya ve ülke özlemiyle 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutlarım" dedi.

Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç ise “Bugün insan haklarını ilk kez ulusal düzeyden evrensel düzeye çıkaran Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabulünün 65. yıl dönümünü kutlamaktayız. Birleşmiş Milletler Örgütü’ nün kurucu üyelerinden olan Türkiye Evrensel Bildirgeyi ilk kabul eden 50 ülke arasında yer almıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin benimsediği değerler sisteminin temelinde, evrensel değerler olan bireye saygı ve bireysel özgürlükler bulunmaktadır. Bir ülkenin uygarlık düzeyi bilim ve teknoloji alanındaki başarıları kadar, insan haklarına gösterdiği saygıyla ölçülü olmuştur. İnsan hakları kavramı, tüm çağdaş demokratik sistemlerin temelinde yer alan üstün bir değer sistemi durumuna gelmiştir. Bu düşüncelerle, insan haklarının ve temel özgürlüklerin tüm dünyada saygı gördüğü ve korunduğu güvenli ve aydınlık yarınlar diliyorum" ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal