Güvenlik Paketi'yle ilgili açıklama yapan Başkan Alpay Antmen, kanun tasarısının demokratik hukuk devleti ve bireyin temel hak ve özgürlükleri ile bağdaşmayan düzenlemeler içerdiğini savundu.

Yapılan düzenleme ile tüm illerdeki valilere, tüm ilçelerdeki kaymakamlara olağanüstü hal yetkileri verildiğini iddia eden Antmen, "Ülkemiz tamamen olağanüstü hal rejimine geçmektedir. Hakim ve savcıların karar verebileceği gözaltı, arama gibi ceza usül işlemlerinde yetkinin polise verilmesi, gözaltı sürelerinin polis tarafından uzatılması, mala zarar verme suçlarında veya bunlara teşebbüs halinde dahi polise silah kullanma yetkisi verilmesi, polisin gaz sıkmasından etkilenmemek amacıyla ağzını ve burnunu örten barışçıl göstericilerin ve herkesin silahlı göstericilerle bir tutulması hukuk dışı uygulamaları arttıracak mahiyettedir. Kanun ve içtihatlarda silah ve silah kullanma meselesi net olduğu halde, silah veya havai fişek, sis, gaz, benzeri maddeleri tek tek saymak, polisin silah kullanma yetkisini arttırmaya yöneliktir. Polis ve jandarmanın görevli hakimin onayından önce 48 saat gibi uzun bir süre iletişimi tespit etmesi, dinlemesi, sinyal bilgilerini değerlendirmesi, kayda alması özel hayatın gizliliğinden, haberleşme hürriyetine kadar birçok hakkı ihlal edebilecek mahiyette düzenlemelerdir. Diğer yandan, bu dinleme, tespit ve kayıt faaliyetleri sonrası yazılı emri onaylayacak makamın Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 250. Maddesinden ayrılarak Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesine verilmesi, kanuni hakim güvencesi ile bağdaşmaz" diye konuştu.

Bu paketin kabul edilemez olduğunu savunan Antmen, "Yapılan diğer düzenlemelerle birlikte düşünüldüğünde, ülkemiz ve hukuk sistemimiz, zaten eksik olan hukuk devleti uygulamalarından daha çok uzaklaşmaktadır. 12 Eylül döneminde bölgesel olarak uygulanan sıkıyönetim ve olağanüstü hal artık Kanun ile sürekli ve tüm ülkeye yayılarak uygulanacaktır. İleri demokrasi söylemi ile hareket eden siyasi iktidarın bırakın ileri demokrasiyi getirmek aksine demokrasiyi rafa kaldıracak eylemlerini görmek 21. Yüzyıl Türkiye’sine yakışmamaktadır. Avukatlık Kanunu’nun 76. ve 95. maddelerinden doğan hukukun üstünlüğü ve insan haklarını korumak görevinin bilinci ile bu Kanun Tasarısın esefle kınıyoruz" şeklinde konuştu.

Editör: Barış Köksal