2020 yılında Türkiye’nin istihdamı destekleyici tedbirler ile birlikte yüzde 6.7 büyüdüğünü belirten Özdemir, “2020 yılı ilk çeyreğinde küresel çapta yayılan salgın, global açıdan belirsizlikleri artırmış ve azalan küresel talep ile zorunlu üretim kısıtlamaları dünya ticaret hacminde keskin düşüşlere yol açmıştır.


Ülkemizde ise bu süreçte iç talebi ve istihdamı destekleyici tedbirlerin katkısıyla yılın üçüncü çeyreğinde önemli bir toparlanma görülmüştür. Türkiye bu dönemde yüzde 6.7 büyüme kaydetmiştir.


Mersin ekonomisi açısından incelendiğinde, kentimiz TİM verilerine göre yılın ilk 11 ayında ihracatını geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13 artırarak 1.8 milyar dolara taşımıştır. Irak, Rusya, Almanya ve Ukrayna en önemli ihraç pazarlarımız oldular. 


Borsamız yönünden de kent ekonomimizdeki gelişmelere paralel bir seyir izlendi. Mersin Ticaret Borsası 2019 yılında 7.8 milyar TL seviyesinde gerçekleştirdiği işlem hacmini bu yıl yüzde 15 artırarak 9 milyar TL düzeyine çıkardı. Bakliyat ve narenciyede Borsamız Türkiye genelinde bulunan 113 ticaret borsası içerisinde işlem hacmi olarak ilk sırada yer almaktadır” dedi.


“Tarım ve Gıda Sektörü Kent Ekonomisinin Lokomotifi Olmayı Sürdürdü”
Pandemi dönemi ile birlikte en çok talep gören ürünler arasında tarım ve gıda ürünleri olduğuna dikkat çeken Başkan Özdemir, “Dünya genelinde yaşanan koronavirüs salgınıyla birlikte tarım ve gıda ürünleri bu sürecin başlangıcından itibaren en fazla talep gören ürünler arasında bulunmaktadır.


Mersin ekonomisi açısından da tarım ve gıda sektörünün ayrı bir önemi bulunmaktadır. Kentimizin ihracat gelirinin yaklaşık yüzde 70'lik bölümünü tarım ve gıda ürünleri oluşturmaktadır. Mersin, tarımsal gelirde Türkiye genelinde beşinci, tarım ve gıda ihracatında ise dördüncü konumdadır. 


Dolayısıyla tarım ve gıda ürünlerine talebin arttığı bu dönemde Mersinli firmalar hem yurtiçi talebin karşılanması hem de ihracat performansı açısından kent ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlamışlardır” dedi.


“İstikrar Ortamının Oluşması En Büyük Arzumuzdur”


2021 yılından beklentilerini dile getiren Özdemir, “ 2021 Yılında öncelikli temennimiz salgın sürecinin sona ermesi, ekonomik açıdan belirsizliğin ortadan kalkması ve üçüncü çeyrekte başlayan toparlanma eğilimin devam ederek istikrar ortamına dönüşmesidir. Her zaman olduğu gibi üretmeye, yatırım yapmaya, ihraç etmeye ve istihdam sağlamaya devam ederek bu sürece katkı sunmak iş dünyası olarak en öncelikli vazifemizdir.


Diğer yandan, Çukurova Bölgesel Havalimanı, Yeni Konteyner Limanı, Tarsus-Kazanlı Turizm Projesi, Çeşmeli-Taşucu Otoyolu, Mersin Lojistik Merkezi gibi projeler ile kentimiz tarım-gıda, lojistik ve turizm merkezine dönüşebilir. Yeni yılda, uzun süredir bekleyen bu projelere yönelik de adımların atılacağını umut ediyoruz.


Kent ve ülke olarak daha fazla kalkındığımız, sağlık, refah ve mutluluk seviyemizin arttığı, birlik ve beraberlik ruhunun hüküm sürdüğü bir yıl geçirmemizi diliyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Barış Köksal