Dt. Sevi yazısında şu konulara değindi;

   Çoğu insan 20’lik dişleri çıkarken ağrı, diğer dişlerin sıkışması ve hatta bu dişin hiç çıkmaması gibi sorunlar yaşar. Bu yazımda size 20’lik dişler hakkında en çok merak edilen soruların cevaplarından bahsedeceğim. 

•    20’lik Dişlerin Çıkması İçin En Uygun Zaman Hangi Yaştır?
   20’lik dişlerimizin çıkması için en uygun zaman 18-30 yaş aralığımızdır. Ancak yine de 20 yaş dişlerinin önündeki ikinci büyük azı dişleri 11-13 yaşlarında ağızda görüldükten sonra, dişlerin sürmesi için yeterli çene kemiği mesafesi var ise  20 yaş dişleri çıkabilir.

•    20’lik Diş Neden Ağrı Yapar?
   Dişiniz çıkmaya başladığı andan itibaren yarısı çıkmış yarısı çene kemiğine gömülü hale geldiğinde çıkmış tarafın etrafını çevreleyen diş eti ile arasında bir diş eti cebi oluşur. Diş eti cebi ise ağzımıza giren bakterilerin orada kalmasına yol açar ve bu dişler fırça ile ulaşılması zor yerlerde oldukları için dişteki plağın yeterince temizlenememesine bağlı çürük oluşumları, diş eti enfeksiyonları, bir öndeki dişlerde ara yüz çürükleri gibi problemler ortaya çıkar. Ağrıların sebebi bunlardır.

•    20’lik Dişler Hangi Durumlarda Çekilmeli?
   6 ay ile 1 sene gibi zaman aralığında sürekli tekrarlayan diş eti ve çene iltihaplanmaları var ise, ileri derecede çürüme oluşmuşsa ve üst çenedeki 20 yaş dişlerinin çıkıp, alttaki 20 yaş dişlerinin çıkmaması durumuna bağlı dişlerde meydana gelen uzamalar olmuşsa dişin çekilmesinde fayda vardır. Çekilmedikleri takdirde ağızda, diş kaynaklı kist ve tümörler meydana gelebilir. 20’lik dişlerin çene kemiğindeki konumunda, duruş pozisyonunda, büyüklüğünde, üzerinin kemikle veya mukoza ile kaplı olması gibi sorunları yoksa, 20 yaş diş çekiminin normal çekimden bir farkı yoktur.

•    20’lik Dişin Geç Çıkması Gibi Durumlar Neden Meydana Gelir?
   Bu durum çene veya dişin gelişimi ile ilgilidir. Diş arkasındaki yer darlığı ve diş eti, kemik veya komşu diş engeli dişin çıkabilmesine engel olabilir. Bu gibi durumlarda diş gömülü kalabilir ve bu engellerden herhangi biri ortadan kalktığında çıkabilir.

•    20’lik Diş Ameliyatı Hangi Durumlarda Gerekli olur?
   Dişin tam çıkamadığı veya çene içerisinde gömülü kaldığı durumlarda ameliyat gerekir. Çekim bölgesi bir yara bölgesi olduğundan, iyileşme süresince ağrılar meydana gelebilir.
   Bu yazımda 20’lik dişler ile ilgili merak edilen soruları cevaplamaya çalıştım. Unutmayın her şeyin başı sağlık, sağlıklı günler dilerim!

Editör: Barış Köksal