Geçen hafta Mersin Ticaret ve Sanayi Odasından bir grup Karayolları Bölge Müdürlüğünü ziyaret edip Bölge Müdüründen ildeki çalışma ve yatırımlar hakkında bilgi aldı.
Görüşme sonrası kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla dağıtılan metin aslında bülten haberciliğinin geldiği yeri göstermesi bakımından hayli ilginç geldi bana.
Bültende bilgi alış verişi deniyor ya, lafın gelişi o…
Oda temsilcileri almışlar da, ne verdikleri daha doğrusu hangi sorunları veya önerileri Müdüre ilettikleri konusunda kendi bültenlerinde de olsa tek cümle yok.
Haklarını yemeyelim; ziyaretin başında odanın meclis başkanı zat “Meclis olarak hem hayırlı olsun ziyaretinde bulunmak hem de devam eden projeler hakkında bilgi almak için geldiklerini” söylemiş.
Müdür de bilgi vermiş…
Kime hayırlı olsun ziyaretinde bulunuluyor?  Bölge müdürüne…
Peki, bölge müdürü yeni mi gelmiş? Resme nereden baktığınıza bağlı…
Bölge Müdürünün adı Yakup Dost…
Dost’ u Mersin 2011’ de ilk atandığı dönemden beri tanır. Kısaca ne o Mersin’ e yabancı ne Mersin ona…
Daha da gerisine gitmek isteyen 2008 yılında 17. Bölge müdürü iken projesi üzerinde çalıştığı körfez geçiş güzergahı ve kimi bürokratların yolun geçeceği bölgede satın aldıkları arazilerle ilgili o dönem gazetelerinde yer alan listelere göz atabilir. (http://www.haberturk.com/ekonomi/makro-ekonomi/haber/83502-17-bolge-muduru-dost-gorevinden-alindi). Haberturk kesmezse, “Çeşmenin başındaki uyanık yatırımcılar” başlıklı haberi yapan http://www.sabah.com.tr/gundem/2010/11/02/cesmenin_basindaki_uyanik_yatirimcilar,
Veya 1 milyon m2 arazi el değiştirmiş manşetiyle çıkan http://www.milliyet.com.tr/1-milyon-m2-arazi-el-degistirmis/ekonomi/ekonomidetay/02.11.2010/1309269/default.htm gazetesine de bakılabilir.
Korkmayın sizi 2008’ lere o günler çeşitli medya organlarında yer alan haberlere götürecek değilim. 
Sadece hoş geldin diye gidenlerin de yakından bildiği bir şeyi hatırlatmak istiyorum. Gazetelerde yer alan o manşetlerin ardından Temmuz 2008’ de görevden alındığı haberleri yine gazetelerde yer alan Dost Kasım 2011’ de Mersin 5. Bölge Müdürü olarak görevlendirildi. Ve 2013 sonunda bu kez Karayolları Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığına atandı.
Mersin’ de görev yaptığı o iki yılda katıldığı toplantılarda verdiği müjdelerden birkaç tanesini yine arşivlerden derleyip buraya aktarayım:
27 Ocak 2012: Mersin’i İç Anadolu’ ya bağlayacak proje 2014’ te tamamlanacak. Mersin Otoyolu Çeşmeli-Silifke Taşucu otoyolu özelleştirme programına alınmış olup ihale 15 Şubat 2012’ de yapılacak. Tarsus-Mersin Otoyolu Serbest Bölge Kavşağında 150 milyon TL’ lik projenin yakında hayata geçecek.
25 Temmuz 2012: Başlangıçta 7 tünelli olarak planlanan Mersin Antalya yolu 21 Tünele çıktığı için gecikmeler yaşanıyor ama Aydıncık çıkışına kadar olan bölümü 2012 sonuna kadar bitireceğiz.
15 Ekim 2012: Mersin’ deki tüm projeler en kısa sürede sonuçlanacak ve projelerin hayat bulmasıyla Mersin için artık uzun vadede yol yapımına ihtiyaç olmayacak.
Arada daha pek çok müjde var da, bir kişinin bile, örneğin 15 Şubat 2012’ de özelleştirme programı çerçevesinde ihale tarihi verilen Çeşmeli-Taşucu yolunun o ihale sonucunu veya bugünkü akıbetini sormadığı bir kentte geçmişte kalan söylemlerle kafaları şişirecek değilim.
Ama gidip gelen Bölge Müdürünü her gidiş, gelişinde durmadan ziyaret edenlerin veya toplantılarına davet edenlerin duymaktan bıkmadığı veya bilgi almaktan sormaya fırsat bulamadıkları Mersin’ in yol projeleriyle ilgili son durumu, MTSO ziyaretçilerinin bülteninden yararlanarak paylaşayım:
-22 tünelden oluşacak Mersin Antalya yolunun 3 tüneli tamamlandı. 8 Tanesinin inşaatı sürüyor.
(8 ve 3 daha ne etti? 11.. Geriye kaç tünel kaldı 11… Biz ilk üç tüneli kaç yılda bitirdik? 11…
İnşaatının bile başlamadığını bu açıklamayla öğrendiğimiz geride bekleyen 11 tünelin bırakın bitmesini ne zaman başlayacağını bilen var mı)?
-2012 Ocak ayında 2014’ te tamamlanacağı müjdesi verilen Silifke-Mut yolu ne durumda dersiniz?
Projenin tutarı 1.165.599.000 TL.. 2016 yatırım planına göre başlangıç tarihi 2011, bitim tarihi 2019… Peki bugüne kadar kaç para harcanmış? 2011-2015 arasında 9 bin lira… Ne yazdığımı bilerek veriyorum 9 bin lirayı. İnanmayan açar Lütfi Elvan’ ın başında olduğu Kalkınma Bakanlığının 2016 yılı yatırım programına bakar. Neyse ki birileri insafa gelmiş. 2016 bütçesine 15 milyon lira koymuş bu proje için. Bu hızla ne zaman tamamlanır derseniz? 2016 cömertliğindeki ödenekle 100 yıl sonra duble yoldan ulaşabileceksiniz Silifke’den Mut’a…
-Beni en çok keyiflendiren Erdemli-Silifke arasında mevcut yolla ile ilgili dünya inavasyon yarışmasına girse kesinlikle birincilik alacağına inandığım çalışma.
Asfalt iyileştirmesi diye başlayan projeyle ilgili önceki yıllar epeyi yazdığım için burada kalem oynatacak değilim. Ama Bölge müdürü Dost diyor ki: “mevcut yol daraldı ama tamamlandığında kapasitesi artacak” Billahi öyle diyor en yetkili kişi…
Üç gidiş, üç geliş altı şeritli yolun ortasına refüj, iki yanına Adnan Menderes bulvarında bile olmayan kalite ve genişlikte kaldırım yapan veya yaptıran aklın hüküm sürdüğü ülkede “daralan yolun tamamlandığında artacak kapasitesi” haberini duyan bizim MTSO heyeti, bu işin nasıl olacağını bile sormadan gönüllerine serpilmiş serin sularla ayrılıyor Bölge Müdürlüğünün Brifing salonundan…
Yanlış okumadınız, Bölge müdürlüğü şehrin en işlek yerine kondurulan yeni Bölge Müdürlüğü binasına ve o binada her türlü etkinliğin yapılacağı bölümlerden oluşan bir komplekse sahip artık.
Yollara ödenek mi yok dediniz? Aman efendim sözü mü olur. 2014, 24, 34 nasılsa projeler tamamlanıyor, kurum çalışıyor…