Çağdaş kentsel gelişmelerde, ekonomik ölçütlerin dışında, sanat ve kültüre verilen değerler, bu alandaki kurumsal yapılar ve yayınlar kıstas alınır. 
Bir kente yatırım yapacak, o kente yerleşecek insanlar için de o kentin sanat ve kültür hayatı, bunun ötesinde de o kentin sosyal yaşamı çok önemlidir. Sosyal yaşamın canlılığı, iş dışındaki zamanları kullanma kalitesi o kenti çekici kılan şartların başında gelmektedir.
Bu bağlamda Mersin’de kültürel / sanatsal donanım ve iletişim alanında ya da sosyal yaşamla ilgili haberleri bize ulaştıran birçok sanat ve kültür dergisi çıkmıştır.
Bilinen en eski olarak 1940’lı yıllarda çıkan “İçel Mersin Halkevi Kültür Dergisi” vardır. Derginin 1945 yılının Eylül ayı sayısında: 
*Fındıkpınarı’nda şehir tiyatro grubu tarafından Vedat Nedim Tör’ün “Kör” adlı piyesinin oynandığı, 
*viyolonist Mehmet Başer’in Halkevi’nde bir keman konseri verdiği, 
*Halkevi salonunda Sabahat Tunç ile İzzettin Özlü’nün düğün törenlerinin yapıldığı, gibi birçok sosyal, kültürel olayı öğreniyoruz.
Bunun dışında geçmişe baktığımızda “İçel’de Kültür” ve “Mozaik” dergilerini hatırlıyorum.
İlk yayımlanmasını sağladığım ve uzun süre yayın yönetmenliğini yaptığım İçel Sanat Kulübü Dergisi’nin tam 25 yıldır yayımlanan tek dergi olduğunu ve kentin sanat ve kültürüne hizmet ettiğini gururla söyleyebiliyorum. 
Bunların dışında kısa süreli de olsa yayımlanan  çok sayıda değerli dergi vardır; en son olarak uzun süre yayında kalan ve hafızalarımızda en çok yer eden dergi ise “Pota” Dergisidir.
Pota Dergisi 80’li yılların ortalarında başlayıp 90’lı yılların ortalarına kadar uzun bir süre yayında kaldı. Her zaman keyifle okuduğumuz ve merakla beklediğimiz bir dergi oldu.
Daha çok kentin sosyal hayatı ile ilgili olan Pota Dergisi’nin geçmiş bazı sayılarını karıştırdığımda;
*Mersin Zihinsel Özürlüler Derneği ile ortaklaşa Hayriye Turna’nın ünlü mankenlerle gerçekleştirdiği bir defileyi,
*Türk Anneler Derneği’nin Tüccar kulübünde geleneksel yemeklerini,
*Avni Anıl’ın 50. Sanat yılını Mersin’de bir konserle kutlamasını,
*İçel’de ilk kez düzenlenen güzellik yarışmasını,
*Japon Prens ve Prensesinin Mersin ziyaretini,
*Potaya girenler bölümünde, “Şık Bay”, “Şık Bayan” köşelerini görüyoruz. 
Düğünler, açılışlar, konserler, sergiler tüm cemiyet haberleri var.
Aylık yayımlanan Pota Dergisi’nde Mersin’in sosyal yaşamında bir ay önceki olaylar, kentin tanınmış kişilerinin resimleri yayımlanır; giyimlerini, meraklarını, yaptıklarını buradan takip ederdiniz.
Maalesef bugüne kadar sosyal yaşam ve cemiyet haberleri açısından yalnızca 80’li yıllardaki “Pota” Dergisi’ni hatırlıyorum. Mersinli gazeteci Yurdakul Dinçerden tarafından çıkarılmıştır. Kendisini o günlerde kentin sosyal hayatına verdiği katkılardan ve 30 yıl öncesinden çok değerli, adeta bir belgesel niteliğinde dergiler bıraktığından dolayı şimdi de takdirle anıyorum.
Pota Dergisi 90’lı yıllardan sonra yayınlanmadı ve Mersin’de böyle bir derginin eksikliği 25 yıl hissedildi.
Bu kadar yıl sonra şimdi 2. yılını tamamlayıp 3. yılına giren, bugünün yayın hayatındaki tüm yenilikleri ve gelişmeleri teknik olarak kapsayan son derece kaliteli MERSİ adında bir dergi çıkıyor.   
Genelde cemiyet haberlerini, sosyal etkinlikleri bolca resimlerle görebiliyorsunuz ve çok kapsamlı bir şekilde kentin sosyal yaşamını yansıtıyor. 
Dergi abonelik yoluyla dağıtılıyor; ayrıca Kitapsan ve Sokak Kitap ve Kahve Evi’nden temin edilebilir.
Bu tür sosyal çalışmaların kent dinamikleri ve kentimiz insanları tarafından da desteklenmeli ki uzun süre yaşasın.
Kentsel hayatın kalitesine, sosyal, kültürel ve sanatsal düzeyine olumlu katkılar yapan ve Mersin’de önemli bir eksikliği gideren MERSİ dergisini kutluyorum ve başarılı çalışmalarının daha da ileri gitmesini diliyorum. 
HARUN ARSLAN