Sonuca bakıldığı zaman yukarıdaki başlık çok saçma gibi duruyor...
Saçma çünkü; Türkiye genelinde nasıl AK Parti' nin bu seçimlerden kazançlı çıktığı tartışılmaz gerçekse, Mersin' de de MHP' nin futbol deyimiyle ezici üstünlüğünü kabul etmemiz gerekir.
Başlı başına Mersin Büyükşehir' in alınması zaten tarihi bir zafer ama onunla da yetinmemiş MHP, 13 ilçenin 8' ini de almış.
Üstelik Mersin özelinde bir başka başarısını da teslim etmek gerekiyor: 2010 referandumuyla başlayan ve 2011 genel seçimlerine yansıyan milliyetçi tabandaki erime durmuş, yeniden 2009 yerel seçimlerinde il genelindeki orana erişilmiş. İlginçtir 2009' da Mersin Büyükşehir'i kaybeden MHP ilin tümünü ortaya koyan il genel meclisi seçimlerinde %31,2 oy almıştı, 2014' te ise %31,1 oranına erişti.
2010 referandumu evet/hayır ayrışmasının en çok MHP' yi hırpaladığı, ilk genel seçimde ortaya çıktı ve 2009' daki %31'in bir anda %23' e gerilediği görüldü. 2011 sonuçları ortaya koydu ki; MHP' nin kaybettiği 8 puan AK Parti ve CHP arasında kardeş payı bölüşülmüş AK Parti %32,2, CHP %31,6 oy almıştı.
İşte 2011' in derin yaralısı MHP 2014' te Mersin'de hem Büyükşehir'i hem 8 ilçeyi kazanırken il genelinde de oyların %31,1' ini alarak 2009 seviyesini yakalamış oldu.
Burada şu ana kadar yapılan değerlendirmelerde göz ardı edilen bir gerçeğe de bu vesileyle dikkat çekmekte yarar var:
MHP il genelinde tartışılmaz üstünlük sağlamış görünse de, seçimi 2009 Büyükşehir sınırlarını esas alarak değerlendirirsek, bir başka ifadeyle 2009' daki Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli' de kullanılan Büyükşehir oylarına bakarsak şunu görürüz:
CHP'nin 168 bin oyla açık ara birinci olurken, onu 135 bin oyla MHP ve 129 bin oyla AK Parti takip ettiğini BDP' nin de hiç göz ardı edilmeyecek biçimde 90 bin oy aldığını* unutmamak gerekiyor.
Kısaca eğer Büyükşehir sınırları il geneli olarak genişlemeyip, eski halinde kalsaydı Macit Özcan yine koltuğunda oturuyor olacaktı.
Bunu söylerken, MHP' nin ve Kocamaz' ın başarısını küçümseme niyetinde değilim. Aksine 2011' de büyük kayba uğrayan ve barış süreci böylesine olumlu gelişirken, kolay kolay toparlanmayacağı söylenen partinin yükselişini görmemek için kör olmak gerekir, ama il merkezi olarak Mersin' in tercihinin de ne olduğu gerçeğinden; başta Büyükşehir Başkanlık koltuğuna oturan Kocamaz olmak üzere herkesin çıkaracağı dersler olduğu kanısındayım.
Bu detaylı veriler biraz daha netleştikten sonra başta merkez ilçeler olmak üzere ilerideki günlerde derinlemesine analizler yapar, daha sağlıklı epeyi değerlendirmelerde bulunuruz.
Kazanana hakkını verdikten sonra gelelim kaybedenlere:
Bana göre 2014' te AK Parti, CHP hatta BDP Mersin' in kaybedenleridir.
Ama en büyük kayıp yine AK Partidedir.
AK Parti tıpkı 2004, tıpkı 2009 gibi 2014' te de hüsran hafif kalır, kelimenin tam anlamıyla Mersin' de hezimet yaşamıştır.
Üstelik bu hezimetin, sahaya sürülen ve muhafazakâr Kürt oylarını çekmek için ağırlığını koyan pek çok isme rağmen gelmesi daha da düşündürücüdür.
Bakanlıktan istifa etmeden önce il başkanı Salt ile birlikte tüm adayları bir anda yok sayarak Mustafa Sever' i sahaya süren Çağlayan başta olmak üzere faturanın yeterince sorumlusu vardır.
Sahneye çıkan, çıkması engellendiği çin perde gerisinde bekleyen tüm adayları, adaylık potansiyeli yüksek isimleri çizenler bellidir ve bu isimlerin sığınacağı mazeretlerin kabul edilir, anlaşılır, anlatılır yanı yoktur.
Hele hezimetin en büyük mimarlarından Sever' in seçimler sonuçlandıktan ve tablo netleştikten sonra söyledikleri, Mersin insanıyla dalga geçmekten, aklımızı küçümsemekten öte nasıl bir anlam taşır?
2009 seçimlerine göre AK Parti oylarını 2014' te %30 arttırdığını söyleyen bu arkadaşa partisinden tek bir Allahın kulunun çıkıp ta "hemşerim sen 2009 ile 2014' te oy kullanılan sınırların ne olduğunun farkında mı değilsin, bizimle alay mı ediyorsun?" dememesi siyasetin ülkemizde nasıl da dibe vurduğunu gösterir.
AK Parti bugün yaşadığı hezimetin muhasebesini yapmaktan uzak, partiyi kendi şirketine layık görmediği kadar kötü yönetenlerin elinde tıpkı öncekiler gibi bu son acınası yenilgiyi galibiyet tadında sindirebilmektedir.
2004, 2009 ve 2014' e, ve süre bittiğinde 15 yıla uzanacak zaman diliminde dört merkez ilçenin dördünü de iktidar partisi kimliğiyle girmesine rağmen hiç kazanamamış olmaya nasıl bir bahane bulabilirsiniz, bilemem ama ne anlatırsanız anlatın bunu beş yaşında çocuğa izah edemezsiniz.
 Üstelik bu dört ilçenin üçünde üçüncü olabilmiş, geri kalan 9 ilçenin 8' inde havasını almış, 1 milyon seçmenin oy kullandığı Mersin' de (Katılım %90' a ulaşmıştır) siz 3 bin oyla seçim kazandığınız Aydıncık zaferiyle övünüyorsanız, sözün bittiği yerdesiniz demektir.
Parti olarak felaket anlamına gelen bu depremde; Çağlayan' dan Sever' e, Milletvekillerinden il başkanına, o il başkanının yönetim oluşturdum diye sayfa doldurduğu nice isimlere kadar herkesin sorumluluğu ve hezimetin bedeli var...
Aylar önce Sever' in adaylığı tartışılırken "bu arkadaş aday olsa, Mut' tan seçilemez" dediğimde kıyamet koparanlar şimdi AK Partinin il genelinde en çok yatırım yapmakla övündüğü o ilçedeki yıkımı nasıl anlatacaklar?
Toroslar' da milliyetçi oyları hanemize toplayacağız diye seçim stratejileri belirleyenlere "milliyetçi arazi parsellenmiş, siz gidin 2011'de ilçede sizi açık ara birinci yapan muhafazakar Kürtlerin oyunu almaya bakın dediğimde, beni televizyon ekranlarında taşa tutanlar, hedef gösterenler bugün rahatlıkla kazanılacak Toroslar' ın kaybedilmesine hangi mazereti üretecekler?
Ve Tarsus' taki acınası durum:
2009 yerel ve 2011 genel seçimlerinde %28 oy alan AK Parti ne oldu da, hangi yanlışı yaptı da %20' ye geriledi? Yeri geldiğinde Tarsus' u tek başına sırtladığını övünerek anlatan ama tüm seçim boyunca sesini pek duymadığım Milletin Vekili Ahmet Tevfik Uzun' un bu konuda söyleyeceği bir kaç kelam olmaz mı?
AK Partiyle ilgili söylenecekler bitse CHP' ye sıra gelecek ama yer doldu, siz okumaktan sıkıldınız...
Seçimden yeni çıktık ve yenisine beş yıl var, anlayacağınız zamanımız bol...
Daha çok uzun süre konuşacak, tartışacağız...
* 2014 Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi 2009 sınırlarında yapılsa sonuç ne olurdu, sorusuna ışık tutacak tablo:
CHP MHP AKP BDP
AKDENİZ 44 21 36,5 44
TOROSLAR 25 56 42 28
YENİŞEHİR 57 33 27,5 13
MEZİTLİ 42 25 23 5
TOPLAM 168 135 129 90