Aslında hazır yeni Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş, elinin altında bulunsun, tozlu raflardan indirip kendisine envanter konusunda yardımcı olayım diye uzun zamandır yazmayı düşündüğüm "kardeş şehir" maceralarımızı bir kez daha kaleme alıyordum ki, Valiliğin açıklamasını geçti ajanslar.
Haber aynen şöyle:
"Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Rusya Federasyonu Volga Eyaleti’ne bağlı Penza Şehri Valisi Boçkarov Vasiliy Kuzmiç’i makamında kabul etti. Kabulde Vali Kuzmiç, Vali Güzeloğlu'na Mersin ile Penza'nın kardeş şehir olması önerisinde bulundu. Vali Güzeloğlu'da bu teklifi kabul etti."
Daha önce de benzer haberler vesilesiyle kaleme almıştım. Haber vesilesiyle yeniden hatırlatayım. Türkiye' deki mevzuata göre Valilerin kardeş şehir ilan etmeleri mümkün değil.Ama bu durum "kardeş şehir" önerilerini değerlendirmelerine, dileklerini ifade etmelerine engel değil.
Öneriyi alır, Büyükşehir Belediyesine iletirler. Büyükşehir Belediye Başkanlığı da dileği Meclise sunar, oylamada kabul görürse Valiliğin onayına sunar ve böylece kardeş şehir ilanı kesinleşmiş olur.Tabii sizin kardeş ilan ettiğiniz şehrin de sizi kardeş kabul etmesiyle...
Son zamanlarda bu şehirlerin kardeşliği konusu epeyi hız kazandı. Malum Mersin limanı sayesinde dünyaya açılan bir kent. Geleni gideni de eksik olmuyor. Geçmiş bir yana şu son 5 yıllık dönemde bile o kadar çok kardeş şehir muhabbetiyle karşılaştık ki, tümünü yakından izleyen ve bir yerlere ileride lazım olur diye arşivleyen biri olarak benim bile başım döndü.
Bakın hangi tarihte hangi kardeş şehir müjdelerini not etmişim: 26 Mayıs 2010: ABD'deki Florida eyaletine bağlı West Palm Beach Belediyesi ile Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında 'Kardeş Şehir Anlaşması' imzalanması noktasında ilk adım atılıyor. Mersin BŞ Başkanı Özcan' ı ziyaret eden West Palm Beach Belediye Başkanı Luis Frankel iki kentin benzer yanlarını vurgulayıp kardeş şehir dileklerini iletiyor. Özcan' da öneriyi memnuniyetle karşılıyor.
15 Ekim 2011: Vali Güzeloğlu düzenlenen bir etkinlik vesilesiyle yaptığı konuşmada aynen şunları söylüyor: "Geçtiğimiz dönemlerde Mersin ile İskenderiye arasında kardeş şehir anlaşması imzalandı. Kardeşlik hukuku gibi çok özel bir bağ gibi Türkiye ile Mısır arasında imza altına alındı"
16 Ekim 2011: Ekimin bu haftası Mersin adına çok bereketli geçiyor. 2017 Akdeniz oyunlarının nerede düzenleneceği konusuyla ilgili oylamaya Mersin ev sahipliği yapıyor. Oylama sonunda oyunların İspanya' daki Tarragone kentinde yapılması kararlaştırılıyor. aynı gün Mersin ile Tarragone' nin kardeş şehir oldukları haberleri düşüyor gündeme...
29 Ocak 2012: 29 Ocak günü Türkmenistan’ ı ziyaret eden Ekonomi Bakanı Çağlayan Türkmenbaşı adıyla kurulan kent ile Mersin’ in kardeş kent olmaları yönündeki önerinin Türkmenistan Başkanınca heyecanla karşılandığını açıklar.
13 Şubat 2012: Mersin' den iş adamları heyetiyle İran' ın Bandar Abbas liman kentine ziyarette bulunan Vali Güzeloğlu çok yakın bağları olan iki kentin kardeş şehir olduklarını açıklıyor.
16 Şubat 2012: Mersin' i ziyaret eden Çek Cumhurbaşkanı sayesinde bir kardeş şehre daha kavuşuyoruz. Yeni kardeşin adı Brno...
26 Mart 2012: Vali Güzeloğlu Mersin ile Şili’ nin Valparaios kenti arasında ‘kardeş şehir anlaşması’ imzalandığı bilgisini medya ile paylaşır. 
16 Mayıs 2012: Toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi Mersin ile Rusya Federasyonu Başkurdistan Cumhuriyetinin başkenti Ufa Şehri arasında resmi kardeş ilişkisinin kurulması ile ilgili teklifi görüşüp kabul ediyor.
3 yılda 8 kardeşe kavuşmuş Mersin ve dediğim gibi bunlar benim not aldıklarım belki başkaları da vardır...
(Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre ise 1996-2013 yılları arasında Mersin Büyükşehir Belediyesinin prosedürü tamamlanmış ve resmiyet kazanmış 28 kardeşi var. Bizden daha büyük Adana' nın 15 kardeş şehri olduğuna göre fena değiliz ama 72 kardeşli turizm başkenti Antalya'ya bakılırsa yoksul bile sayılırız.)
Bu arada unutmayalım hayat devam ediyor ve kim bilir bu arada ziyaret edilen nice kente veya Mersin' e gelen hangi isimlerce kardeş şehir olma dilekleri sunuluyor, karşılıklı kardeş şehir olma mesajları teati ediliyor?
Kardeş şehir ilan etme işlerine aklım ermez, benim dünya görüşüme göre tüm şehirler ve o şehirlerde yaşayan insanlar dili, dini, rengi, ırkı ne olursa olsun zaten kardeştir, onları kardeşlikten uzaklaştıran hatta birbirini tanımayan insanları düşman yapan ülkelerin toplumu bir arada tutma yöntemi olarak düşman yaratma düşünceleridir.
Ama madem kardeş şehir girişiminde bulunuyorsunuz, bazı düşüncelerimi paylaşmak, önerilerde bulunmak istiyorum.
Bu kardeş şehir işini pek çok konuda yaptığımız gibi sulandırmayın. Her alanda olduğu gibi niceliğe değil, niteliğe önem verin.
Örneğin bir kardeş şehir mi seçiyorsunuz, kentinizin bir caddesine, bulvarına o kardeşin adını verin, karşılığını fazlasıyla alırsınız.
Bu kardeş şehir muhabbetini başlatmak iyi de sürdürmek ve gelen başkanların geçmişe sahip çıkması adına daha bir önemli.
Neden mi önemli?
Bu kardeş şehir furyasının ilk ayak seslerini 2008 yılında duymuş olmalıyım ki, o günlerde oturup hafızası zayıf Mersin' in yaklaşık 50 yıl önce ABD Adana Başkonsolosunun önerisi il Valisi Hancıoğlu' nun girişimiyle sonuçlanan bir Kardeş şehir öyküsünü kaleme aldım.
O yazıda unutulmuş ve artık kimselerin hatırlamadığı, hatırlamak şöyle dursun tüm çabalara rağmen geçmiş Büyükşehir Meclis kararlarıyla ilgili doğru dürüst bir arşivden yoksun olduğu için Mersin ile ABD' deki Santa Fe Springs arasında teati edilen karşılıklı kardeş şehir ilan edilme sürecini kaleme aldım.
Yazıyı Mersin adına önemli kılan şuydu:
Santa Fe kardeş ilan edilirken oylamadan önce Belediye Meclisi bir komisyon kurmuş ve komisyon büyük bir ciddiyetle kardeş şehir unvanının kalıcı olması için nelerin yapılması gerektiği hususuna epeyi zaman ayırmış kafa yormuştu.
Örneğin ünlü sanatçılarımızdan Sudi Abaç'ın da yer aldığı komisyon (o günlerde sanatçılar Meclis üyesi olabiliyormuş) kardeş ilan edilecek Santa Fe adının Mersin' de bir meydana verilmesini, Mersin altın anahtarının kardeş kente sunulmasını öneriyordu.
Peki Mersin kardeşliği geleceğe taşıyacak kalıcı adımı attı mı?
Mersin' de bırakın Santa Fe adını taşıyan meydanı, bu isimle anılan bir sokak bile olmadığına, hatta böyle bir karara Belediye arşivlerinde rastlanmadığına göre o kardeşlik hikayesi Meclisin o toplantısıyla sınırlı kalmış. Tıpkı yukarıda kronolojik sırayla dökümünü verdiğim kardeş şehirlerin kıyıya çarpan dalga gibi gelip geçmesi gibi...
Allahtan Santa Fe Springs bizim kadar vefasız değil.
50 yıl öncesinde kalmış kardeşlik hatırına Santa Fe Springs her yıl geleneksel olarak düzenlenen "Gül Geçidi etkinlikleri" vesilesiyle bugün de Mersin' i anıyor. Anıyor çünkü 1969 yılında dünyaca ünlü Readers Digest dergisinin kenti layık gördüğü “Hands Across the Sea (denizi aşan eller)" ödülünün gerekçesi Santa Fe' nin Mersin ile kurduğu kardeş şehir ilişkisi...
Mersin adı Santa Fe Springs kataloglarında, kentin bir parkında ve Belediyenin uygun yerine çakılmış plaket olarak yaşatılırken Mersin' in Santa Fe' den ve 50 yıl geçmişe uzanan kardeşlik ilişkisinden haberi var mı?
NASA' nın aydaki kratere adını vererek ölümsüzleştirdiği dört bin yıllık hemşehrisi, evladı Aratos'u bilmeyen bir kent Santa Fe' yi hatırlayacak öyle mi?
Güldürmeyin beni...