Sivrisineklerin karşı koyamadığı bazı maddeler var. Karbondioksit, laktik asit, ürik asit, amonyak ve terinizdeki birçok bileşen sivrisinekleri size yönlendirir. Uyurken terlemeniz ya da dışarıdaysanız üzerinizde kurumuş olsa bile terlemiş olmanız sizi ve sivrisinekleri bir şekilde buluşturacaktır.

Sivrisinekler kusursuz bir avcı ve çok iyi iz süren yaratıklardır.

Eğer anne adayıysanız vücut, gebelik döneminde yüzde 20 daha fazla karbondioksit salgılar ve vücut ısısı normalden fazla olur. Özellikle sıtma taşıyan sinekler, hamile kadınları daha fazla hedef alır.

Sineklerin en yoğun mesai yaptığı saatler akşamüstü saatleridir. Kurbanlarını seçmek için öncelikli olarak gözlerini kullanan sivrisineklerin dikkatini siyah, petrol yeşili ve kırmızı gibi renkler daha çok çeker. Isı farkı ve koku haricinde renk ayrımı da yapabilen sivrsinekler av konusunda gayet çeşitli özellikler barındırıyor.

Sanılanın aksine kan grubu sivrisineklerin açık hedefi olmak için o kadar etkili bir neden değil. İnsanların yüzde 85'i kan grubunu belli eden bir salgı üretiyor. Bu salgı da kan grubunun ne olduğundan bağımsız olarak sivrisinekleri cezbediyor.

Fakat yapılan araştırmalar, kan grubu 0 olanların düşük oranda da olsa sivrsinekler için daha çekici olduğunu gösteriyor.

Sivrisinekler için en kilit gaz karbondioksit. Metrelerce öteden bu gazın varlığını tespit edebilen sivrilerin neden ağız, burun ve kulak çevresinde gezindiğinin açıklaması da tam olarak bu.

İri insanlar daha çok karbondioksit salgılar ve daha çok hedef olur.

Vücudunuzda ve derinizde gözle görülmeyen bakteriler sivrisinekler için cazibe yaratır. Yani nefes alsın yeter anlayışı sivrisineklerde de bulunuyor. Bakteriler en çok iç dirsek ve ayak çevresinde bulunduğu için sivrisineklerin bu bölgeleri ısırması da gayet olağan.

Kaynak: Molatik

Editör: Barış Köksal