Akdeniz Oyunları çerçevesinde kafa kurcalayan kimi soruların resmen belgelenmiş yanıtını arıyor, bürokrasinin engelleme girişimi karşısında, bıkkınlıkla karışık hak arama mekanizmasını bir kez daha işletmeye çalışıyordum.

Sorduğum soruya verilen cevabın içeriğini aşağı yukarı kestiriyordum da hızı karşısında gerçekten şaşırmıştım.

1 Ağustos 2012 tarihinde Başbakanlık vasıtasıyla Akdeniz Oyunları Koordinatörlüğüne çok kısa, masum bir soru yöneltip yanıtını istemiştim.

Sorumda; Kuruluş bünyesinde, kaç koordinatör yardımcısı ve kaç personel çalıştırıldığını, oyunlar çerçevesinde toplam ne kadar ücret ödendiğini, kısaca toplam personele ilk günden beri ve ayda yapılan toplam ödemeleri gösterir listenin tarafıma gönderilmesini talep etmiştim.

Spor Bakanlığı haddini bilmez vatandaşa istediği cevabın verilmesinden çok ağzının payının verilmesi konusunda daha hassastı.

Bakanlık Bürokrasisi hiç vakit kaybetmiyor, başvuruya 6 gün sonra,7 Ağustosta elektronik postama Bilgi Edindirme Kanununa ek 36 madde gereğince başvurumun yanıtlanmayacağını bildiriyor, üstelik bana iyilik yaparak 36. maddenin ne olduğunu da yazının sonuna ekliyordu.

36. maddeye göre "Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır"

Oturup o cevabı verene talebimle ne ilgisi olduğunu sormaya kalkmayacak kadar deneyimliydim. Her zaman olduğu gibi Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun yolunu tuttum.

Talebimi ve gelen yanıtı eklediğim başvuruda;
"kurum içi uygulamalarla ilgili özel bir bilgiyi değil, aksine kamu kaynaklarıyla düzenlenmekte olan bir etkinliğe ayrılan paraların nasıl harcandığı, hangi personel gruplarına kümülatif olarak ne kadar ödendiği ve sonuçta personel giderlerinin sağlıklı miktarını öğrenmek ve bir yurttaş olarak adı geçen kurumun şeffaflık ilkesine uyması anlamında hesap vermesi gerektiğini" de belirttim.

12 Ekim 2012 tarihinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu başvurumla ilgili kararını iletti.

Tüm Kamu Kurumlarının ders alması gereken yanıt aynen şöyleydi:
"Söz konusu başvuruda talep edilen bilgilerin kapsam dışında tutulabilmesi öncelikle bu bilgilerin kamuoyunu ilgilendirmeyen kurum içi düzenlemelere ilişkin olması gerekir.

Bu bağlamda bir kamu kurumunca çalıştırılan personelin sayısı ve yapılan ödemelerin kamuoyunu ilgilendirmediğinin kabul edilmesi imkânı bulunmamaktadır. Esasen 4982 sayılı kanunun 1. maddesi belirtilen şeffaf yönetim ilkesi de herhangi bir gizliliği bulunmayan bu tür bilgilerin kamuya açık tutulmasını gerektirir."

Anlayana sivrisinek saz misali, Hukukçulardan ve uzmanlardan oluşan kurulun kararı ardından Bakanlık gereken mesajı almış olmalı ki, Akdeniz Oyunları Koordinatör ve yardımcılarıyla diğer personele yapılan ödemeleri gösterir listeyi gönderdi.

Lafı uzattığımın farkındayım ama ne yaparsınız aslında sorulmadan kamuoyuyla paylaşılması gereken bilgiyi verme konusunda bürokrasi hazretlerinin çektirdiklerini detaylarıyla anlatmak zorundaydım.
**

İşte onca çabanın ardından ulaştığım bilgiler:

-2013 Mersin XVII. Akdeniz Oyunları genel Koordinatörlüğünde şu anda 124 sözleşmeli personel, 9 tam zamanlı olmak üzere toplam 166 başka kurumlardan görevli olarak koordinatörlük bünyesinde çalışmaktadır.

-2 sözleşmeli 1 görevli olmak üzere toplam 3 genel koordinatör yardımcısı çalışmaktadır.2 sözleşmeli koordinatör yardımcısının aldıkları brüt ücret 5.998 TL dir

-Aylar itibariyle yapılan toplam ödeme ise Ekim ayından itibaren aşağıdadır;

2011 yılı: Ekim 108.900,77, Kasım 128.040,74, Aralık 164.154,86

2012 yılı: Ocak 218.647,52, Şubat 266.121,04, Mart 317.384,91, Nisan 332.713,60, Mayıs 365.265,25, Haziran 395.708,11, Temmuz 456.996,73, Ağustos 483.694,32, Eylül 449.794,21