Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı Cahit İncefikir, buğdayda bu yıl sezonunda başlayan yağışın üreticiyi sevindirdiğini söyledi.  İncefikir, yaptığı açıklamada, bu yıl ekim yapıldıktan bir süre sonra başlayan yağmurun sevincini yaşadıklarını belirterek, "Buğday ve mısır ekildikten sonra yağış hemen olmadı. Ancak perşembe günü gece başlayan yağış üreticiyi sevindirdi. Yağışlar bir süre daha bu şekilde devam ederse buğday ve mısır rekoltesi de iyi olacaktır" dedi.

4 milyon ton buğday ithalatı

Türkiye'nin her yıl 4 milyon ton düzeyinde buğday ithal ettiğine dikkat çeken İncefikir, şöyle devam etti:
"Buğday üretimi, ülkemizin her bölgesinde yapılmaktadır. Bu nedenle buğday, tarla bitkileri içerisinde ekiliş alanı ve üretim miktarı bakımından ilk sırayı almaktadır. Son 20 yılda buğday ekim alanları 7.5- 9.8 milyon hektar arasında; üretimi ise 17.2 - 22.05 milyon ton arasında değişmiştir. Ülkemizde artan nüfusla birlikte buğday talebi de artmaktadır. Ekmek, bulgur, makarna, irmik, bisküvi, nişasta ve buğdaya dayalı diğer unlu mamuller tüketimi dikkate alındığında buğday tüketimimiz 18 milyon ton düzeyindedir."

8 milyon hektarlık ekim alanı

Dünyada başlıca buğday üreticisi ülkelerin son 10 yıllık verileri incelendiğinde, 1999 yılında 213 milyon hektar olan ekim alanlarının yıllık yüzde 0.5 artış ile 2009 yılında 225 milyon hektara ulaştığını kaydeden İncefikir, "Bu süre içinde ekim alanlarındaki toplam artış yüzde 5.1 düzeyindedir. Buğday üreten başlıca ülkeler arasında en fazla ekim alanına yüzde 12.6'lık oranla Hindistan sahip iken, bu ülkeyi yüzde 11.81 ile Rusya, yüzde 10.74 ile Çin, yüzde 8.95 ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) izlemektedir. Türkiye yaklaşık 8 milyon hektar ekim alanı ile dünya buğday ekim alanlarının yüzde 3.56'sını oluşturmaktadır" diye konuştu.
Editör: Barış Köksal