Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı Doç. Dr. Bülent Elbasan tarafından yapılan açıklamada, uygulamanın yararlı değil aksine ciddi zararları olacağına vurgu yapılarak, YÖK’ün bu uygulamasına karşı eylem kararı alındığı kaydedildi. Açıklamada, "Türkiye Fizyoterapistler Derneği olarak alınan bu skandal kararın acil olarak sona ermesi adına yürütmeyi durdurma için hukuki süreci başlattığımızı ve hatta bu yanlıştan dönülmesi için acil olarak eylem kararı aldığımızı tüm kamuoyuna duyururuz" denildi.

“KARAR ALINIRKEN YÖK KİMSEYE DANIŞMAMIŞ”

YÖK’ün karar alınırken uzmanlara danışmamasının da eleştirildiği açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“26/11/2014 tarih ve 6569 Sayılı Kanun'un Geçici Madde 69'u uyarınca ön lisans programlarından 19.11.2014 tarihine kadar mezun olan adaylar için lisans tamamlama programları açılması kabul edilmiştir. Türkiye Fizyoterapistler Derneği olarak yaptığımız görüşmeler ve YÖK’ten aldığımız bilgiler doğrultusunda ‘lisans tamamlama’ programının fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünü kapsamayacağı yönünde idi. Ancak, açıklanan lisans tamamlama eğitimi listesinde fizyoterapi bölümü de bulunmaktadır. Kamuoyu şunu bilmelidir ki, fizyoterapistlik mesleği uzaktan eğitimle değil pratik eğitim temeline dayalı bir eğitimle edinilmektedir. Bu durum sadece ülkemizde değil dünyada da bu şekildedir. Gelecek nesilleri, sağlık sistemimizi ve dolayısıyla milyonları ilgilendiren böylesi hassas bir konuda YÖK’ün bu konuda ilgili üniversite bölüm ve hocaları ile görüşmediğini, hocaların fikirlerinin dahi alınmadığını da üzülerek aktarmak isteriz. YÖK okul, kontenjan arttırma gibi durumlarda fikir almadığı gibi bu konuda da okul ya da mesleğin temsilcisi derneklerden de fikir almamış ve bir skandal uygulamaya daha ne yazık ki imza atmıştır.”

"EYLEMLE YANLIŞA DUR DİYECEĞİZ"

Derneğin açıklamasında, “Yaşanan bu akıl almaz ve hiçbir bilimsel temele dayanmayan karar sonrası konunun muhatabı olan diğer meslek örgütleri ile de görüşülmüş ve mağdur olan tüm sağlık personelleri ile birlikte ciddi kararlar almış bulunmaktayız. İlke olarak her zaman hukukun üstünlüğünü savunan TFD olarak alınan bu akıl dışı kararın bir an önce sona ermesi için avukatlarımıza gereken talimatları verdiğimizi ve yürütmenin durdurulması için gereken tüm prosedür ve hukuki süreci başlattığımızı bildirmek isteriz.Bu yanlışın telafisi çok ağır ve dönülmez bir skandal olduğuna inandığımız için böylesi bir uygulamaya asla izin vermeyeceğimizin de bilinmesini isteriz. Bu nedenle; mağdur olan diğer tüm meslek grupları ile birlikte daha fazla ses getirebilmek adına acil eylem yapacağımızı da paylaşmak isteriz" ifadelerine yer verildi.

Editör: Barış Köksal