Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Türk Ostomi Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Alabaz, kolon ve rektum kanserinin yanı sıra anal fissür (makat çatlağı) hastalıklarına ilişkin açıklamalar yaptı.

Kolon, makat, ince ve kalın bağırsak hastalıklarının Türkiye’de çok yaygın olduğunu anlatan Prof. Dr. Alabaz, yaralanma, patlama, kaza gibi nedenlerle makatını kaybeden veya makatı işlevsiz hale gelen çok sayıda insan olduğunu söyledi. Türkiye’de bu şekilde 40 binden fazla ‘ostomi’ ile yaşamak zorunda olan insanların toplum içerisinde gezmekten belirten ifade eden Prof. Dr. Alabaz, bu nedenle Türk Ostomi Cerrahi Derneği’ni kurduklarını anımsattı.

Adana’nın bulunduğu bölgede beslenme alışkanlıkları nedeniyle kolon-rektum ve anal kanal hastalıklarının yaygın olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Alabaz, “Hem acı, hem kırmızı et, üstelik kömürde ve fazlasıyla pişmişse maalesef bu hastalıkların oluşmasını tetikliyor. Her insanda biyolojik olarak bir takım oluşumlar vardır ancak bizim beslenme alışkanlıklarımız bunların ortaya çıkmasında etkin olurlar. Ciğeri kömür gibi pişiriyorlar. Sıcak da soğuk da olsa acıyı dolduruyorlar. Kırmızı ete yükleniyorlar” diye konuştu.
Makatta çatlak hastalığına değinen Prof. Dr. Ömer Alabaz, bu hastalığın makat bölgesini örten deride ağrı, kanama ve kaşıntıya yol açan küçük yırtık ve çatlaklar olduğunu kaydetti. Ortopedik hastaları sıkıntılarını çekinmeden dile getirebilirken üreme bölgesi ve çevresinde rahatsızlığı olanların sorunlarını anlatamadıklarını kaydeden çeken Prof. Dr. Alabaz, hastalığın son aşamaya gelmesinin beklenmemesi gerektiğini dile getirdi.

“GÜNDE EN AZ 8-10 BARDAK SU İÇİLMELİ”

Prof. Dr. Ömer Alabaz, makatta çatlak hastalığına neden olan unsurları ve çözümleri şöyle anlattı:

“Yoğun bir kabızlık döneminin sonunda veya nadiren Choron Hastalığı ya da bir enfeksiyon olabilir. Fissürler çok nadiren iltihabi bir hastalığa neden olabilirler. Kabızlığın dışında bazen yoğun bir ishal döneminden sonra da oluşabilir. Sert kuru bir dışkının zorla makattan geçmesi sırasında bu bölgeyi yırtması ile de sonuçlanabilir. Bunlara ek olarak, her dışkılama sırasında dışkı, buradaki yara ile temas eder ve iyileşmeyi geciktirir. Bu da makat iç kasının kasılmasına neden olur. Makat iç kasının kasılı kalması çatlağın (fissürün) iyileşmesini engeller. Genel olarak; kanama, ağrı, şişme ve kaşıntıyla belirti gösterir. Bu hastalıkla karşılaşmamak için düzenli olarak sağlıklı besinler tüketilmeli. Sebze, meyve ve özellikle baklagil tüketilmeli ve günde en az 8-10 bardak su içilmelidir. Bunlara ek olarak yapılacak düzenli spor aktiviteleri önerilebilir. Kahve ve alkol tüketimi azaltılmalıdır. Bu önlemlerle dışkılama alışkanlığı düzenlenebilir. Bir olumsuzluk anında zamanında hekime müracaat etmek en doğrusudur. Zamanında müdahale tedaviyi kolaylaştıracağı gibi doğması muhtemel başka hastalıklarında önüne geçilmiş olur.”
Editör: Barış Köksal