Yüreğir Belediyesi kültür evlerinde açılan kurslar ile unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatları yeniden hayat buluyor. 11 kültür evinde 90 branşta yaklaşık 600 farklı kurstan her yıl ortalama 30 bin Adanalı faydalanıyor. El yazması eserleri, hüsn-i hat levha ve albümlerini altın yaldız ve boya ile süsleyerek bu sanatı temel seviyede başarı ile uygulayabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı eğitim programı olan tezhip kursuna katılan kadınlar hem sabrı öğreniyor, hem de ürettikleri eserlerin satışı ile aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, tezhip kursunu tamamlayanların geleneksel el sanatları üretim ve satışı yapan atölye ve işletmelerde rahatlıkla çalışabileceklerini belirterek, “4 ay gibi bir sürede 640 saat eğitim alan kursiyerlerimiz kurs sonunda aldıkları sertifikalarla dilerlerse profesyonel iş hayatına atılabilirler. Veya evlerinde üretim yaparak aile bütçelerine katkı sağlayabilirler. Bunlar ekonomik boyutu.

Bir de işin gönül dünyası var. Tezhip elbette gönül işidir, sabır işidir. Yüreğirli hanım kardeşlerimiz bu geleneksel el sanatı ile meşgul olarak sabrı, hayatı öğreniyorlar. Kültür evlerimizde çok güzel bir atmosferde yaptıkları ince işçilikle manevi bir duygu yaşıyorlar.

Eski bir süsleme sanatı olan, unutulmaya yüz tutmuş tezhip ve benzer kurslarımızla kültürel değerlerimizi insanımızla yeniden buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kültür evlerimiz birçok aktivitenin yanında işte böyle kutsal bir amaca da hizmet ediyor” şekline konuştu. Yunus Emre Kültürevi’nde şuan 14 kursiyerin tezhip kursu aldığını ve her geçen gün bu sayının arttığını belirten kurs öğretmenlerinden Sibel Sekmen, “Tezhip Arapça "altınlama", "yaldızlama", "bezeme" demektir.

Yazma kitapların sayfalarına, hat levhalarına, murakkalara, hatta tuğraların üst taraflarına altın tozu ve boya ile yapılan her türlü bezemedir. Tezhibin en önemli malzemesi boya ve altındır. Tezhip ile Kur’an-ı Kerim, edebi eserler, tıp kitapları, fermanlar, divanlar süslenmiştir” dedi.
 
Editör: Barış Köksal