Adana'da, FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında, örgütün gizli haberleşme programı olan 'Bylock' kullandığı tespit edilen ve Bank Asya'da hesabı bulunan eski başpolis memuru Y.B. hakkında Adana 11. Ceza Mahkemesi'nce 'en üst sınır'dan verilen 9 yıl hapis cezası, Gaziantep Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi tarafından onandı. FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, Kozan İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevliyken meslekten ihraç edilen başpolis memuru Y.B. tutuklandı. Cep telefonunda örgütün gizli haberleşme programı 'Bylock' çıkan ve örgüte ait Bank Asya'da hesabı bulunduğu belirlenen Y.B. hakkında 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesine dava açıldı. Sanık Y.B., savunmasında Bylock programının ne olduğunu bilmediğini ve kullanmadığını, Bank Asya'daki hesabını da 2014 yılında sattığı evin parasını yatırmak için açtığını söyledi.
 
'En üst sınır'dan ceza verildi

Mahkeme heyeti, sanığa, suçun yer ve zamanı ile işleniş biçimini göz önüne alarak 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 'en üst sınır'dan 6 yıl hapis cezası verdi. Sanığın üzerine atılı suçu, örgüt faaliyetleri çerçevesinde işlediğini belirten mahkeme, verilen cezayı yarı oranında arttırarak 9 yıl hapis cezasına çarptırdı. Cezada herhangi bir indirim uygulamayan mahkeme, sanığın tutukluluk halinin de devamına karar verdi.
 
Gerekçeli kararda örgüte ve elebaşına bağlılık vurgusu

Gerekçeli kararını açıklayan mahkeme heyeti, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan FETÖ/PDY'ye ilişkin raporu ile Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) 'Bylock' uygulaması hakkındaki rapora yer verdi. Sanığın, sadece FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensupları tarafından kullanılan Bylock isimli programı kullanmış olmasına ve terör örgütü elebaşı Fethullah Gülen'in çağrısı üzerine Bank Asya isimli bankada hesap açtırarak yüklü miktarda para yatırmasına dikkat çekilen gerekçeli kararda, sanık Y.B.'nin bu eylemleriyle FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne ve örgütün elebaşısına olan bağlılığını gösterdiği vurgulandı. Temyiz üzerine dosyayı görüşen Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin FETÖ/PDY sanığı hakkında verdiği 9 yıl hapis cezası kararını onadı. Dosyanın, verilen ceza üst sınırı 5 yılı aştığı için temyiz incelenmesi yapılmak üzere Yargıtay'a gönderildiği belirtildi.
 
Editör: Barış Köksal