ABD Ankara Büyükelçiliği Siyasi İşler Müsteşarı Justin P. Friedman ve ABD Adana İkinci Konsolosu J. M. Saxton Ruiz, Mersin’de CHP, HDP, MHP ve AK Parti yönetimlerini ziyaret ederek, 7 Haziran seçimleri öncesinde görüş alışverişinde bulundu. Silifke Caddesi üzerindeki Alanya İş Merkezi’nde bulunan HDP İl Başkanlığı’na yürüyerek gelen Friedman ve Ruiz, HDP Mersin İl Eş Başkanı Selman Günbat ve parti yöneticileri tarafından karşılandı. ‘Gözlemci’ sıfatıyla ziyaretler gerçekleştirdiğini belirten Friedman, Günbat’a seçim kampanyası sırasında kendilerine zaman ayırdığı için teşekkür ederek, “Bugün CHP, HDP, MHP ve AK Parti’yi ziyaret etmek amacıyla Mersin’e geldim. Seçim yaklaşırken sizin konumunuzun ne olduğunu anlamaya çalışıyorum” diye konuştu.

“ADİL, DÜRÜST BİR SEÇİM OLMASINI İSTİYORUZ”
Seçim sürecine basında da bu kadar yoğun ilgi olduğunu görmenin kendisini mutlu ettiğini vurgulayan Friedman, “Ben seçimlere katılan biri değilim, sadece bir gözlemciyim. Buraya gelişimin nedeni, seçimle ilgili konularda daha fazla bilgi sahibi olmak ve dinlemek” ifadelerini kullandı.

HDP’ye düzenlenen bombalı saldırıyı kastederek seçim kampanyalarında şiddete yer olmadığının altını çizen Friedman, şunları söyledi: 
“Demokratik bir toplumda hiçbir şekilde bir kampanya için şiddete yer yok. Amerika Büyükelçiliği açısından da biz burada gerçekten çok adil, dürüst bir seçimin olmasını istiyoruz.”

HDP İl Eş Başkanı Günbat ise, böyle bir zamanda gerçekleştirilen ziyarete teşekkür ederek, Friedman’ın süreci yakından takip etmesinden mutlu olduğunu söyledi. “Önümüzdeki süreçte özellikle seçimler adına tarafsız bir gözlemci sıfatıyla bu ülkenin gidişatında etkili olabilmelerini diliyoruz” diyen Günbat, şöyle devam etti:
 
“Seçim süreçlerinde özellikle bizim siyasal görüşlerimiz adına bizleri seçim dışı bırakmak için yapılan eylem ve etkinlikleri hep birlikte izliyoruz. Bu konuda özellikle tarafsızlık ilkesiyle hareket edebileceklerine ve bu ülkenin geleceğinde önümüzdeki süreçte daha ciddi saldırıların da gelişebileceğini düşünüyoruz. Bu konuda görüş alışverişinde bulunmak isteriz.”

Şiddet ortamından her zaman uzak kalacaklarını daha önce kamuoyuyla paylaştıklarını söyleyen Günbat, “En son 4 gün önce bize karşı uygulanan öldürme amaçlı şiddete dahi biz gerekli sağduyuyu göstererek cevabımızı verdik. Bundan sonra da aynı tavrımızı devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından Friedman ve Ruiz, HDP’ye gerçekleştirilen bombalı saldırıda bombanın patladığı balkonda incelemelerde bulundular. Günbat ve HDP yöneticileri, ABD’li konuklarına patlamanın şiddetiyle oluşan hasarı göstererek, ayrıntılı bilgi verdiler.

Öte yandan, Friedman ve Ruiz, Mersin’deki ilk ziyaretlerini CHP Mersin İl Başkanlığı tarafından Çamlıbel’de açılan Seçim Koordinasyon Merkezi’ne gerçekleştirdi. Seçim merkezine bir ciple gelen ABD’li Müsteşar ve İkinci Konsolos, ikinci kata çıkarak CHP İl Başkanı Abdullah Özyiğit ile görüştü. Friedman ve Ruiz’in gelişini görüntüleyen basın mensupları, İl Başkanı Abdullah Özyiğit ve CHP’li yöneticiler tarafından tepkiyle karşılandı. Kendilerinin basını davet etmediklerini belirten CHP’liler, Seçim Koordinasyon Merkezi’nin özel bir yer olduğunu ve burada çekim yapılamayacağını dile getirerek, basın mensuplarını merkezin dışına çıkardılar.
Editör: Barış Köksal