Türkiye'nin 2011 yılında ihracat artış rekortmeni sektörü su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, 2012 yılında da yeni rekorlar kırmaya hazırlanıyor. Su Ürünleri Tanıtım Grubu, 12-14 Şubat 2012 tarihlerinde Almanya'nın Bremen şehrinde bu yıl 13. kez düzenlenen Bremen Uluslararası Su Ürünleri Fuarı'nda Türk balıklarıAvrupa pazarına tanıttı. Fuarda, 3 gün boyunca Türkiye'nin ünlü ahçılarından Ekrem Şirin'in pişirdiği çipura, levrek ve tütsülenmiş alabalık yaklaşık iki bin kişiye ikram edildi.
 
STG, Avrupa'da düzenlenen en büyük su ürünleri fuarları arasında yer alan Bremen Uluslararası Su Ürünleri Fuarı'nda, Türk su ürünlerinin imajını pekiştirmek ve Avrupa pazarına Türk su ürünlerini yakından tanıtabilmek için katıldıklarını belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Alman ve diğer ülkelerden gelen Avrupalı alıcıların yoğun ilgisinden memnun olduklarını söyledi.
 
ALMANYA'YA SU ÜRÜNLERİ İHRACATINDA HEDEF 100 MİLYON DOLAR
Türk su ürünleri sektörünün ihracatının son 10 yılda 6 kat artış gösterdiğine işaret eden Kızıltan, şöyle konuştu: "Almanya'ya su ürünleri ihracatımız 2010 yılında 38 milyon dolar seviyesinde iken, 2011 yılında yüzde 68'lik artışla 64 milyon dolara ulaştı. Sektörümüzün ihracatının yüzde 15'i Almanya'ya gerçekleşti. Almanya'da 3 milyona yakın gurbetçimiz var, gurbetçilerimiz Türk ürünlerini tercih ediyor. Gurbetçilerimizin itici gücü ile 2012 yılında Almanya'ya olan su ürünleri ihracatımızı 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz."
 
Almanya pazarında özellikle levrek, alabalık ve çipura gibi ürünlerin bilindiğini ve yoğun talep olduğunu anlatan Kızıltan, 2012 yılında dünya genelinde 6 tane su ürünleri fuarına katılacaklarını, Su Ürünleri Tanıtım Grubu'nun yürüttüğü başarılı tanıtım çalışmaları ile 2023 yılı için belirledikleri 3 milyar dolar ihracat hedefini aşacaklarını söyledi.
 
Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sevinç Kopuz ise, Avrupa'da yaşanan olumsuz hava şartlarına rağmen Bremen Uluslararası Su Ürünleri Fuarı'na katılımın tatmin edici olduğunu ve 3 gün boyunca STG standında Türk Su Ürünleri sektörünün tanıtımının etkili bir şekilde yapıldığını belirtti. Bremen Uluslararası Su Ürünleri Fuarı'nda, 3 gün boyunca D Hotel Maris aşçısı Ekrem Şirin tarafından özel soslarla pişirilen Türk balıkları ziyaretçiler tarafından beğenildi. STG standında fuar süresince 2 bin civarında katılımcıya Türk balıkları tattırıldı.
 
Bremen Uluslararası Su Ürünleri Fuarı'na Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, STG Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vehbi Merzeci, Yönetim Kurulu Üyeleri Sevinç Kopuz, Mustafa Bağcı ve Ahmet Sagun ile Ege İhracatçı Birlikleri'nde görevli Gökay Çelikli ve D Hotel Maris aşçısı Ekrem Şirin yer aldı. Fuara 24 ülkeden yaklaşık 10 bin ziyaretçi katılım sağladı. STG dışında, Türkiye'den dört firmanın fuara katıldığı belirtildi.
Editör: Barış Köksal