Silivri Cezaevi yerleşkesinde bulunan duruşma salonunda başlanacak olan Şike Davasına sanıkların kimlik tespiti ile başlanacak. Kimlik tespitinin ardından duruşmada Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından hazırlanan 401 sayfalık iddianame 3 TRT spikeri tarafından okunacak. Duruşmanın ilk 4 celsesinde iddianamenin okunmasını bekleyecek olan mahkeme heyetinin daha sonra Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayında yargılamaya devam edeceği öğrenildi.
 
Duruşmanın başlamasına sayılı günler kala duruşmanın işleyişi hakkında basın mensuplarını bilgilendiren Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, "Biz burada takımları değil, suçlu oldukları iddia edilen şahısları yargılayacağız. İddianamedeki suçlamaları yargılayacağız" dedi.
 
Duruşmanın başlamasından önce spor yazarı Erman Toroğlu, Bucaspor ve Samsunspor'un da görev yapan bir Cumhuriyet Savcısının müdahillik talebinde bulunduğu öğrenildi. Tutuklu sanıklardan Olgun Peker'in mahkemeden yalan makinesi talep ettiği ifade edilirken, cezaevi önünde toplanacak Fenerbahçe, Trabzonspor ve diğer takım taraftarları için cezaevi çevresinde Jandarma tarafından yoğun güvenlik önlemi alınacağı öğrenildi.
 
Dava nedeniyle Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alınacağı, spor kulüplerinin taraftarlarının duruşmayı izlemesine izin verilmeyeceği, duruşmalara sadece sanıkların yakınları, kulüp temsilcileri ve Türkiye Futbol Federasyonu görevlileri ile müştekilerin girmesine izin verileceği belirtildi.
 
İDDİANAMEDE YER ALAN SUÇLAMALAR
 
Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet berk tarafından hazırlanan 401 sayfalık iddianamede Fenerbahçe spor kulubü Başkanı Aziz Yıldırım'ın 59 yıldan 156 yıla kadar hapsi talep edilmişti. İki bölümden oluşan iddianamenin ilk bölümünde Olgun Peker liderliğindeki suç örgütü ve Türk futboluna ilişkin bilgiler, ikinci bölümünde ise Aziz Yıldırım'ın başında olduğu çete yapılanmasına yer verilmişti. İddianamede Aziz Yıldırım'ın Fenerbahçe maçlarını yönetecek hakemlerin takımları aleyhine karar vermemesi için girişimlerde bulunduğu, bazı müsabakalar için hakem atamalarına müdahale ettiği ve bu girişimleri Olgun Peker yönetimindeki suç örgütüyle beraber yaptığı iddia ediliyor.
 
Aziz yıldırım tarafından kurulan suç örgütünde İlhan Ekşioğlu ve Mehmet Şekip Mosturoğlu'nun etkin konumda olduğu, örgüt içerisinde tam bir hiyerarşik yapı olduğu ifade edilen iddianamede, Aziz Yıldırım ile İlhan Ekşioğlu ve Sekip Mosturoğlu arasındaki ilişkinin başkan-yönetici ilişkisi olmadığı, örgüt ilişkisi olduğu belirtiliyor.
 
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından hazırlanan iddianamede şike kodları ise şöyle yer almıştı:
 
Şike parası almak, Kahve içmek. Aziz Yıldırım, Şirket CEO'su ya da 'bir numara'. Futbolcuların ise İnşaat işçisi veya mağdur olarak adlandırıldığı belirtiliyor.
İddianamede Beşiktaş spor kulubü başkanı Yıldırım Demirören, futbocular Cihan Haspolatlı, Uğur Uçar, Gökdeniz Karadeniz ile hakemler Hüseyin Göcek ve Fırat Aydınus'un da aralarında bulunduğu yaklaşık 75 tanık yer alıyor.
 
Şike iddianamesinde Aziz Yıldırım'ın "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nitelikli dolandırıcılık, şike yapmak ve teşvik primi vermek" suçlarından 59 yıldan 156 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. Yıldırım'ın suçlandığı maçlar şunlar:
 
21 Şubat 2011 günü oynanan Manisaspor-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesi.
 
26 Şubat 2011 günü oynanan Fenerbahçe-Kasımpaşa maçında şike yapılması
 
6 Mart 2011 günü oynanan Bursaspor-İBB spor maçında teşvik pirimi verilmesi.
 
7 Mart 2011 günü oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe maçında şike yapılması.
 
20 Mart 2011 günü oynanan Gençlerbirliği-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesi.
 
9 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması.
 
17 Nisan 2011 günü oynanan Trabzonspor-Bursaspor maçında teşvik pirimi verilmesi.
 
22 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesi.
 
1 Mayıs 2011 günü oynanan İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Fenerbahçe maçında şike yapılması.
 
8 Mayıs 2011 günü oynanan Karabük -Fenerbahçe maçında şike yapılması.
 
15 Mayıs 2011 günü oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü maçında şike yapılması.
 
15 Mayıs 2011 günü oynanan Trabzonspor-İ.B.B Spor maçında teşvik pirimi verilmesi.
 
22 Mayıs 2011 günü oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması.
 
SUÇ ÖRGÜTÜ KURMAK
 
Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Yüksel Ekşioğlu'nun "Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne üye olmak, nitelikli dolandırıcılık, şike yapmak ve teşvik primi vermek" suçlarından 50 yıldan 135 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. İddianamede Eskişehirspor'un eski Teknik Direktörü Bülent Uygun'un, Aziz Yıldırım'ın liderliğindeki suç örgütüne üye olmak ve nitelikli dolandırıcılık, şike yapmak ve teşvik primi vermek" suçlarından 15,5 yıldan 40 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
 
Fenerbahçeli yönetici Şekip Mosturoğlu'nun "Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne üye olmak, şike yapmak ve teşvik primi vermek" suçlarından 23 yıldan 58 yıla kadar hapsi isteniyor.
 
İddianamede, Türkiye Futbol Federasyonu Başkan vekilliğinden geçtiğimiz günlerde istifa eden Göksel Gümüşdağ'ın Fenerbahçe-İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçında yapılan şike eylemine iştirak etmek ve örgüt içindeki hiyerarşik yapıya katılmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlarından 8,5 yıldan 21 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.
 
Şike iddianamesinde Trabzonspor Başkanı Sadri Şener'in teşvik primi verilmesine teşebbüs suçundan 8 yıldan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenirken, BJK Asbaşkanı Serdal Adalı'nın şike yapmak suçundan 7,5 yıldan 18 yıla, Beşiktaş eski Teknik Direktörü Tayfur Havutçu'nun da 5 yıldan 12 yıla kadar hapsi talep edilmişti.
 
Editör: Barış Köksal