Mehmetçiğin defalarca yaptığı “Teslim olun” çağrısı üzerine teslim olmak isteyen militanlar, liderleri Haşim Kaya’nın “Vururum” tehdidi üzerine üzerlerindeki el bombalarını patlatarak intihar etti. Çatışmada öldürülen ‘Peri-Mahir’ kod adlı Kaya’nın, intihar emrini örgütün ailesini katletmesinden korktuğu için verdiği belirtildi.
 
BİNGÖL Valiliği, merkeze bağlı Ilıcalar beldesi kırsalında PKK’lıların kış üslenmesi hazırlığı yaptığı ahıra önceki sabaha karşı düzenlenen ve 9 PKK’lının ölü, 2’sinin yaralı, 1’inin de sağ olmak üzere 12 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonla ilgili geniş kapsamlı açıklama yaptı. Açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı’nın sağ olarak ele geçirilen PKK’lılardan elde ettiği bilgilerin değerlendirmesi sonucu, bir grup teröristin Ilıcalar kırsalında bir ahırda gizlendiği tespit edildi.
 
Teslim olanı vururum
 
Bingöl Jandarma Özel Harekât Timleri, Jandarma İç Güvenlik Timleri, istihbarat unsuru ve geçici köy korucularının önceki sabaha karşı icra ettiği operasyonda, güvenlik güçlerinin “teslim ol” çağrısına başlangıçta silahla karşılık veren teröristlerin lideri Haşim Kaya, teslim olmak isteyen diğer teröristlere, üzerlerindeki el bombalarını patlattırdı. Patlamada 8 terörist ölürken, 2’si yaralandı. 1 terörist de sağ olarak kurtuldu ve güvenlik güçlerine teslim oldu. Arkadaşlarını zorla intihar ettiren Kaya ise güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldü. Yaralı yakalanan ve teslim olan teröristlerin ifadelerine göre, örgütün sözde sorumlusu Haşim Kaya, “Teslim olanı vururum” diyerek teröristlere el bombalarını patlattırdı. Patlama sırasında kendilerini geriye atan Kaya ile 1 terörist yara almadan, 2 terörist de yaralı kurtulurken 8’i öldü. Açıklamada şöyle denildi: “Ahır içinde bulunan örgüt mensuplarının çoğunun askerlerin ’teslim ol’ çağrısı üzerine teslim olmayı istediği, ancak sözde Eyalet Koordinatörü ’Peri-Mahir’ kod adlı Haşim Kaya’nın eyalet sorumlusu olması, birçok eyleminin bulunması, teslim olması halinde kendisinin ve ailesinin örgüt tarafından infaz edileceğini bildiğinden, diğer teröristleri silahla tehdit ederek teslim olmak isteyeni vuracağını söylediği, tüm teröristlerin bu tehdit üzerine el bombalarını patlattıkları öğrenilmiştir.”
 
Asker parkasını verdi
 
Açıklamaya göre operasyonda yaralı ele geçirilen teröristlere ilk müdahaleyi operasyona katılan askerler yaptı. Kar ve soğuk havada yere yatırılan PKK’lının yarasına müdahale de eden askerler, kendi parkasını da teröristin üzerine örttü. Operasyonda teslim olan PKK’lı, jandarma kamerasına yaptığı açıklamada, örgüte katılmasının sebebinin aile içi sorunlar, duyduğu sempati olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Örgüte katıldığım için çok pişmanım. Geldik, kampımız deşifre oldu. Deşifre olan kampı terk ettik, mecbur köylülerin ahırlarına girdik, mecburduk. Erzağımız yoktu, sıkıntı çekiyorduk. Geldik buraya sabaha karşı nöbetçiler bizi uyandırdı. Etrafımızı askerler sarmış dedi. Kaldığımız yerden aşağı çağrıldık, aşağı inin dediler. Aşağı indiğimizde silahları ortaya atın talimatı verildi. ’Herkes bombasının pimini çeksin ortaya atsın. Atmayanı ben vuracağım sonra da öldüreceğim’ dedi grup sorumlusu. Yani bombanın pimini çekip ortaya attık. Herkes kendini kenarlara attı. Kenarlardaydık yaralı kurtulduk, 2 kişi yaralı kurtuldu. Ben sağ kurtuldum. Sağ kurtulduğum için, teslim olduğum için pişman değilim.”
 
Sözde eyalet komutanı
 
Bingöl Valiliği, çatışmada öldürülen Peri-Mahir kod adlı Haşim Kaya’nın örgütün Tunceli, Bingöl, Muş, Erzurum ve Elazığ’dan sorumlu sözde Erzurum Eyalet Komutanı Eyalet Koordinatörü olduğunu ve 1994 yılında örgüte katıldığını açıkladı. Haşim Kaya’nın 18 yıldır örgüt içinde bulunduğu ve 2009 yılına kadar Kuzey Irak’ta özel güçlerden sorumlu olduğu belirtilen açıklamada, Kaya’nın sorumlu olarak Bingöl, Muş, Tunceli, Erzurum ve Elazığ illerinde gerçekleştirilen eylemlerin talimatını ve onayını verdiği, ayrıca büyük şehirlere patlayıcı madde ve bomba aktarma faaliyetlerinde bulunduğu belirtildi. Ölen PKK’lılardan Berdan kod adlı S.E.’nin sözde Bingöl Bölge Sorumlu Yardımcısı olduğu, Bitlis ve Irak’ın kuzeyinde üst düzey yöneticilik yaptığını açıkladı. Pling kod adlı M.D’nin sözde Adakla Bölge Sorumlusu ve Tirej kod adlı C.D’nin ise bölgede güvenlik güçlerine karşı yapılan eylemlerde kullanılan patlayıcı düzeneklerini hazırlayan terörist olduğu belirtildi.
Editör: Barış Köksal