Dünya, finalde kendisinden 20 kat değerli Fildişi Sahili’ni deviren Zambiya’yı ve onun sıradışı teknik direktörü Herve Renard’ı konuşuyor. Fransız hoca, sakatlanan futbolcusunu kucağında kutlamalara taşıyarak da büyük alkış topladı.
 
19 YIL ÖNCE UÇAK KAZASI GEÇiRDiKLERi YERDE KUPAYI KAZANDILAR
 
2012 Afrika Uluslar Kupası’nı, finalde Fildişi Sahili’ni penaltılar sonunda 8-7 yenen Zambiya kazandı. Toplam takım değeri 8 milyon Euro olan mütevazı Afrika temsilcisi, 170 milyon Euro’luk rakibini devirerek bir mucizeye imza attı. Zambiya’nın tarihinin en büyük başarısını, milli futbol takımlarından 18 kişinin öldüğü 1993’teki uçak kazasının olduğu Gabon’un Libreville şehrinde kazanması, zafere farklı bir anlam kattı. Gözyaşı ile kutlanan şampiyonluğun ise gizli bir kahramanı vardı Herve Renard..
 
4. lig futbolculuğundan teknik adamlıkta zirveye
 
43 yaşındaki Fransız teknik direktör, elde ettiği büyük başarının dışında uzun süre unutulmayacak bir davranışta bulundu. Genç teknik adam, maç sonu sakatlığı nedeniyle oyundan çıkmak zorunda kalan futbolcusu Joseph Musonda’yı kucağında taşıyarak arkadaşlarının şampiyonluğu kutladığı alana kadar götürdü.
Futbolculuğunda Cannes’da oynayan Renard, takımı 1. Lig’e çıkınca yetersiz bulunup 4. Lig’deki Vallauris’e gönderilmiş. Kariyerinde 3. ve 4. ligde mekik dokuyup vasat bir futbolcu olarak anılmış. 2008’de yine bir Afrika Kupası sonrası Zambiya’nın başına geçen Renard, şu an karizmasıyla Jose Mourinho kadar popüler olmuş durumda.
 
Irkçılığa karşı güzel mesaj
 
ZAMBİYA’nın beyaz teknik direktörü Renard, sakatlanıp çıkan siyahi futbolcusu Musonda’yı zaferin ardından kucaklayarak arkadaşlarının yanına taşıdı. Böylece futbolda ırkçılık tartışmalarına da en güzel yanıtı vermiş oldu.    
 
En değerli futbolcusu Young Boys’da oynuyor
 
TOPLAM değeri 8 milyon 775 bin Euro olan Zambiya’da, bu değerin yarısını da bir futbolcu sağlıyor. Takımın en pahalı futbolcusu, 4.5 milyon Euro’luk fiyatı ile Emmanuel Mayuka. Zambiya’nın tek yıldızı konumundaki Mayuka, İsviçre’nin Young Boys takımında oynuyor. Onun dışında Avrupa’da top koşturan tek futbolcuları Rus 2. Lig takımlarından Ural Oblast’ta forma giyen Chisamba Lungu.
 
Şampiyonluk dansı
 
Zambiyalılar ile tam anlamıyla bütünleşen Fransız teknik adam, şampiyonluk kutlamalarında onlar gibi dans etmekten de geri kalmadı.
 
Bir kere mavi giydim o maçta da yenildik
 
Denediği ilginç uğurla çok konuşulan Renard, “Bir maçta beyaz yerine mavi gömlek giydim, onda da kaybettik” dedi.
 
HERVE Renard, takımını ilk kez Afrika Şampiyonluğu’na götürürken ilginç bir yöntem denedi. Fransız çalıştırıcı, 1 aya yakın süren turnuva boyunca her maçta beyaz gömleğini giydi. Zambiya Teknik Direktörü, kendisine neden böyle bir uğur denediğini soranlara “2010’daki Afrika Kupası’nda ilk maçımızı Tunus’la oynuyorduk. Üzerimde beyaz bir gömlek vardı ve kazanmıştık. Her zaman aynı şeyi giyemem diye düşündüm, ikinci maça mavi tişörtle çıktım. Bu kez Kamerun’a yenildik. Ondan sonra hiç beyaz gömleğimi çıkarmadım” yanıtını verdi.
Editör: Barış Köksal