1. Sosyal medyada doğum gününüzü tam olarak paylaşmayın: En azından günü ayı paylaşsanız da, bari yılını paylaşmayın. İnternet üzerinde kimlik hırsızlığı yapanların bu bilgiye kolayca ulaşmasına zemin hazırlarsanız, hesaplarınızı ele geçirme süreçlerini de bir hayli kolaylaştırmış olursunuz.

2. Çevrimiçi anket formlarına gereğinden fazla dadanmayın: Nasıl bir tipsiniz? Eğlenceli mi yoksa romantik mi? Hangi hayvana benzersiniz? Sizden hangi erkek/kız tipi daha çok hoşlanır? Bu tarz soruların cevabını bilmeyi ne kadar isteseniz de, verdiğiniz her cevap sizin hakkınızda daha fazla şey öğrenmek isteyenler için bulunmaz bir fırsattır. Verdiğiniz küçük ipuçlarının birleşimiyle ortaya çıkan sonuçları bilseniz şaşarsınız.

3. Cep telefonunuzun ana ekranına mutlaka şifre koyun: Özellikle son yılların modası olan akıllı telefonlar, size ve hesaplarınıza dair birçok bilgi barındırır. Olası bir cihaz kaybında bunları üçüncü şahısların eline bu kadar çabuk teslim etmeyi emin olun istemezsiniz. Hele de telefonunuzda mobil cüzdan gibi uygulamalar tanımlıysa başınıza neler geleceğini tahmin bile edemezsiniz.

4. Seyahat planlarınızı sosyal medyada açık etmeyin: Hele ki malınızın mülkünüzün peşinde olan birileri ev adresinizi biliyorsa, onları sizin bir süre evde olmayacağınızı bilmekten daha çok mutlu edecek bir şey olamaz.

5. Otomatik konum bildirimi servislerini kapatmayı unutmayın: Bazı akıllı telefonlar, siz aksini söylemediğiniz sürece konum bilginizi sürekli takip eder ve nerelerde gezdiğinizi bir bir raporlar. Bu bilgileri sadece arkadaşlarınızla paylaştığınızı düşünebilirsiniz, ama bilgilerin kötü niyetli birilerinin eline geçmesiyle başınıza neler geleceğini bilemezsiniz.

6. E-posta adresinizin şifresini iyi koruyun: İnternet üzerindeki birçok servis, şifresini unutan kullanıcılara e-posta adresi üzerinden şifre sıfırlama hizmeti sunar. Dolayısıyla e-posta adresinizin şifresinin ele geçmesi, sosyal medya hesaplarından kullandığınız diğer servislere kadar hemen her türlü erişimi savunmasız bırakır ve başkalarının eline geçmesi için zemin hazırlar.

Editör: Barış Köksal