Suriye'de ordu Humus kentini bugün de topçu ateşine tuttu. Muhalifler son günlerdeki en şiddetli saldırı olarak niteledikleri bombardımanda en az 40 kişinin öldüğünü söylüyor.
 
Saldırılar, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la yaptığı görüşmede şiddeti sona erdirip diyalog başlatma taahhüdünü izliyor.
Rusya ve Çin geçen hafta Suriye'yi kınayan ve Arap Birliği'nin yeni barış planına destek veren BM karar tasarısını veto etmişti. Plan, Esad'ın istifa ederek yetkilerini yardımcısına devretmesini ve muhalefetle geçiş hükümeti konusunda görüşmeler yapılmasını öngörüyor.
Moskova, bu karar tasarısının Suriye'de rejim değişikliği dayattığını söylüyor.
 
İsyancılarla birlikte Humus'un dış mahallelerinde bulunan BBC muhabiri Paul Wood, beşinci günündeki bomardımanın aralıksız sürmesi nedeniyle dışarı çıkmanın çok tehlikeli olduğunu söylüyor. Halk topçu saldırısının ardından askerlerin kente girmesinden endişe ediyor.
 
'Her ev bir hedef'
 
Baba Amr semtindeki bir kent sakini roket ve havan saldırılarında hedef gözetilmediğini söyledi, "Baba Amr'daki her ev bir hedef. Beş-10 dakika önce yanımdaki eve roket isabet etti. Roketlerin basıncıyla bir bebeğin başı parçalandı" dedi.
Beyrut'ta bulunan BBC muhabiri Jim Muir, muhalefetin verdiği ölü sayısına ihtiyatla yaklaşmak gerektiğini, bu sayının muhtemelen, bir hastanede elektrik kesilmesi sonucu ölen 18 prematüre bebeği de kapsadığını belirtiyor.
Editör: Barış Köksal