Kompozit Doku Nakli Bilim Kurulu, Ankara Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü'nde ikinci kez toplandı. Toplantı sonrası Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada "Hacettepe Üniversitesi Kompozit Doku Nakli Merkezince yapılan yüz nakli ile ekstremite nakli değerlendirilmiş ve yüz naklinin endikasyona uygun olmadığı, ekstremite naklinin ise endikasyon dışında olduğu tespit edildiğinden ve ayrıca Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği'nin 18. Maddesi, 2. Fıkrası uyarınca, mevzuat gereğinin yerine getirilmediği anlaşıldığından Kompozit Doku Nakli Merkezi Ruhsatının iptal edilmesine oy birliği ile karar verilmiştir" denildi. Hacettepe Üniversitesi'nde çift kol ve bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın ölümünün ardından Kompozit Doku Nakli Bilim Kurulu, Ankara Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü'nde ikinci kez toplandı. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan başkanlığında toplanan ve 7 kişilik heyetten oluşan kurul toplantısına, Gazi Üniversitesi Hastanesi'ndeki yüz naklini gerçekleştiren ekibin başında bulunan Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Özmen ve Akdeniz Üniversitesi'nde nakilleri gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan da katıldı. Kompozit Doku Nakli Bilim Kurulu, toplantıda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kompozit Doku Nakli Merkezinde yapılan yüz naklinin nakil endikasyonlarını, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kompozit Doku Nakli Merkezinde yapılan ekstremite nakilleri ve yüz naklinin nakil endikasyonlarını ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kompozit Doku Nakli Merkezinde yapılan ekstremite nakilleri ve yüz naklinin nakil endikasyonlarını değerlendirdi.
Toplantıda alınan kararlar ise şöyle: "Gazi Üniversitesi Kompozit Doku Nakli Merkezince yapılan yüz nakli değerlendirilmiş ve uygun bulunmuştur. Akdeniz Üniversitesi Kompozit Doku Nakli Merkezince yapılan yüz nakli değerlendirilmiş ve uygun bulunmuştur. Akdeniz Üniversitesi Kompozit Doku Nakli Merkezince yapılan ekstremite nakli değerlendirilmiş olup; üst ekstremitenin endikasyon dahilinde yapıldığı ve uygun olduğu ancak alt ekstremitenin endikasyon listesinde belirtilen kriterlere uymadığı tespit edilmiş ve mevzuata uygunluğunun daha dikkatli değerlendirilmesi konusunda ilgili üniversite uyarılarak bilgilendirilmiştir. Hacettepe Üniversitesi Kompozit Doku Nakli Merkezince yapılan yüz nakli ile ekstremite nakli değerlendirilmiş ve yüz naklinin endikasyona uygun olmadığı, ekstremite naklinin ise endikasyon dışında olduğu tespit edildiğinden ve ayrıca Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği’nin 18. Maddesi, 2. Fıkrası uyarınca, mevzuat gereğinin yerine getirilmediği anlaşıldığından Kompozit Doku Nakli Merkezi Ruhsatının iptal edilmesine oy birliği ile karar verilmiştir."
 
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ'NE UYARI
Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada; "Hacettepe'de yüz nakli uygun değil. Akdeniz Üniversitesi'nde ki bacak nakli de yönetmeliğe aykırı. Bacak naklinin kriterlere uymadığı saptandı." dedi.      
Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kompozit Doku Nakli Merkezi’nde yapılan ekstremite nakilleri ve yüz nakline ilişkin başlatılan incelemenin bir hafta içinde tamamlanacağını açıkladı.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Konu tüm yönleriyle ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ayrıca bu konudaki Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyon kararı da müfettişlerce değerlendirilecek ve 1 hafta içerisinde tamamlanarak sonuç kamuoyu ile paylaşılacaktır” denildi.
SAĞLIK BAKANLIĞI HACETTEPE İÇİN İNCELEME BAŞLATTI
Nakiller ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada; "Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kompozit Doku Nakli Merkezi’nde 24.02.2012 tarihinde yapılan ekstremite nakilleri ve yüz nakline ilişkin olarak Bakanlığımız Teftiş Kurulu tarafından inceleme başlatılmıştı.
NAKİL SONUNDA HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Hacettepe Üniversitesi'nde, 24 Şubat'ta Şevket Çavdar isimli hastaya çift kol ve çift bacak nakli yapılmış, ancak Çavdar naklin ardından yaşamını yitirmişti.
Ameliyatı yapan Hacettepe Üniversitesi ekibinin bir başka hasta için çift kol nakline onay aldığı ve donörden bacakları almaması gerektiği ortaya çıkmıştı.
Ancak Türkiye'nin ilk yüz naklini yapan Prof. Ömer Özkan'ın da bakanlığa başvurduğunu öğrenen Doç. Dr. Serdar Nasır'ın; son anda, bakanlığın izni olmadan bacakları da aldığı iddia edilmişti. 
REKTÖR KURTCEPHE: BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI YETERLİ
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilim Kurulu’nun, Atilla Kavdır’a yapılan bacak naklinin kriterlere uygun olmadığı gerekçesiyle AÜ’yü uyarmasıyla ilgili açıklama yapmayacaklarını söyledi.
Ankara’da gerçekleştirilen toplantıda AÜ ve Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan yüz, kol ve bacak nakillerini değerlendiren Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilim Kurulu, Hacettepe Üniversitesi’nin kompozit doku nakli ruhsatını iptal etti. Kurul, AÜ’yü ise Atilla Kavdır’a yapılan bacak naklinin kriterlere uygun olmadığı gerekçesiyle uyardı.
"AÇIKLAMA YAPMAYACAĞIZ"
AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklama üzerine bir değerlendirmede bulunmayacaklarını söyledi. Prof. Dr. Kurtcephe, "Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklama üzerine üniversitemiz tarafından bu konuya dair herhangi bir açıklama yapılmayacaktır. Bakanlığın açıklaması detaylı ve bilgilendiricidir. Bunun üzerine yorum yapmak ve açıklamada bulunmak doğru olmaz" diye konuştu.
Editör: Barış Köksal