Kronik öksürük, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. En sık nedenleri, geniz akıntısı, reflü hastalığı ve astımdır. Sigara içmeyen ve akciğer filmi normal olan kronik öksürük hastalarının büyük çoğunluğunda öksürüğün nedeni bu üç durumdan biridir.

  Alerji ile ilişkili öksürük, alerjenlere bağlı olarak beliren öksürüktür. Bazen hastaya alerji teşhisi konulması için bir işarettir, bazen de alerji olduğu bilinmesine rağmen yeterince tedavi görmeyen hastalarda ortaya çıkar.

  Eğer soğuk algınlığı gibi diğer hastalıkların belirtisi olmadan kuru öksürük veya burunda kaşıntı ve mukus üretimiyle birlikte gelen öksürük varsa bunun alerjik öksürük olma olasılığı çok yüksektir.

   Öksürüğün alerjik olup olmadığını anlamanın en iyi yolu diğer belirtilere bakmaktır. Belirtileri arasında öksürük de bulunan grip, nezle, soğuk algınlığı, bronşit, zatürre gibi hastalıkların ateş, yorgunluk, halsizlik ,balgam gibi diğer belirtileri görülmüyorsa öksürük büyük ihtimalle alerjiktir.

   Solunum yolu alerjisine yol açan hava kirliliği, sigara dumanı, deterjan ve parfüm gibi kimyasal kokular da alerjik durumun ortaya çıkmasında ya da artmasında tetikleyicidir.

      Kronik öksürük, yetişkinlerde sık görülen ve belirgin rahatsızlığa neden olan bir durum olduğundan, uygun tanı ve tedavi için konuyla ilgili uzman hekime       başvurulması gereklidir.

   Uzun süreli inatçı öksürüklerde, altta yatan nedenin ortaya çıkarılması için iyi bir öykü alınıp ve fizik muayene yapılmalıdır. Şikayetlerin hangi alerjene bağlı      olduğunu saptamak için ``Alerji Deri Testleri`` uygulanabilir. 

 Alerji tanısı ve tedavisi için alerjenlerden kaçınma ve korunma, ilaç tedavisi ve takip gerekir.