Bize kendinizden bahseder misiniz?

1979 yılında Mersin'de doğdum. Aslen Malatyalıyım. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversiteyi Mersin'de okudum. Harita Kadastro bölümü mezunuyum. 3 kardeşiz, evli ve 2 çocuk annesiyim. 1999 yılında mezun olduktan sonra bir firmada işe başladım ve burada tam 15 yıl çalıştım. 15 yıllık çalışma hayatım boyunca ders çalışır gibi işimin püf noktalarını öğrenmeye çalıştım. 15 yıldır edindiğim tecrübeler neticesinde Merta Orman Ürünleri'ni kurdum. 

Merta Orman Ürünleri'ni nasıl kurdunuz? Bu süreç nasıl gelişti?

Sektörde 15 yıl gibi bir süre çalıştıktan sonra tecrübe kazandım. Haliyle 2 çocuk annesi de olunca hedeflerimi büyütmek zorunda kaldım. Çok küçük bir sermaye ile Merta Orman Ürünleri'ni kurdum. Bizim sektörümüz erkek egemen bir sektör. İşimi kurduktan sonra bu sektörde kendimi kabul ettirmeyi başardım. İş yerimi kurmamla birlikte sektörde birçok kişinin desteğini gördüm ve bu destekleri en iyi şekilde değerlendirdim. 15 yıl içerisinde çalıştığım müşterilerim olsun, sektördeki diğer fabrikalar olsun, hepsi bana kucak açtı. 7 yılda ciddi bir büyüme gösterdik. 3 kişiyle başladığımız istihdam sayımızı bu 7 yıl içerisinde 15'e çıkardık. Ciddi projelere imza attık. Sadece Mersin içinde değil Türkiye'nin birçok illerinde Merta'nın ismini duyurduk. 

Merta Orman Ürünleri'nin faaliyet alanları nelerdir?

Merta tam olarak mobilya üretiminde kullanılan her türlü ürün tedariğini sağlamakta. Hitap ettiğimiz kesim ağırlıklı olarak mobilya imalatçıları, müteahhitler ve aynı zamanda toptan ticaret yapan firmalar. Mdf, mdf lam, parke, play wood, osb, mobilya aksesuarları, kapı paneli, vidasından menteşesine kadar bir mobilyayı üretmek için ne gerekiyorsa elimizde mevcut. Merta Orman Ürünleri Mersin dışında da çok aktif hale gelen bir şirket konumuna geldi. 20-25  ilde önemli işlerde Merta'nın imzası bulunuyor. 


Merta'nın tercih edilme sebepleri nelerdir?

Sektörde kendi şirketim olarak belki 7 yıldır varım ama, yaklaşık 22 yıldır ben bu sektördeyim. Sultan Aydoğan olarak sektörde güven kazanmayı başardım. Bu bağlamda bizi tercih etmelerinin en büyük sebebi güven diyebilirim. Türkiye'de orman ürünleri sektöründe tüccarlık yapan tek kadın benim. Bugüne kadar yaptığım her işi titizlikle yaptım. Bütün müşterilerimiz de bunu bilir ve işlerini ve paralarını emanet ederler. Çünkü kadının olduğu her yerde düzen ve tertip vardır. 

Bunların dışında değişen dünya düzenine ve yenilikçi ürünlerin takibini en iyi şekilde yapıyoruz. AR-GE ve inovasyon çalışmalarımıza büyük önem veriyoruz. Alanında uzman ekibimizle birlikte yeni ürünleri müşterilerimizle buluşturmaya çaba gösteriyoruz. Bu da en büyük tercih sebeplerimizden biridir. 


İleriye dönük hedefleriniz nelerdir?

Kendi sektörümüzde daha büyük adımlar atarak inovasyon ışığında daha fazla istihdam, ihracat ve üretim yapmak hedeflerimiz arasında. Önceki yıllarda Arap ülkelerine ciddi ihracatlar yaptık fakat önümüzdeki süreçte Avrupa ülkelerine de ihracat yapmak istiyoruz. Bunun için de ciddi bir pazar araştırması içerisindeyiz. 15 olan istihdam sayımızı her geçen yıl üstüne koyarak daha fazla kişiye iş imkanı sağlamak istiyoruz. 

Genç girişimcilere neler önerirsiniz?

Öncelikle şunu belirtmek isterim; yaptıkları iş ne olursa olsun işlerini severek yapsınlar. Bununla beraber iş kurmak isteyen gençlerimiz önceden sektörle ilgili ciddi bir araştıma içerisinde olması gerekiyor. En önemli nokta ise vazgeçmemek... Tekrar tekrar düşebilirsiniz ama her defasında ayağa kalkmanız gerekiyor. Karamsarlığa düşmeden kararlı bir şekilde küçük ama verimli adımlarla ilerlemeleri gerekiyor. Şimdiki gençliğin en büyük sorunlarından biri hemen büyüme arzusudur. Küçük adımlarla büyümek ve hedefler doğrultusunda ilerlemek her zaman kazandırır.

Editör: Barış Köksal