Sizi tanıyabilir miyiz?

1980 doğumlu, Çukurova Üniversitesi Maliye bölümü mezunuyum. Eski Bankacı, şimdilerde Ekin Doğal Yem Gıda Dış Tic. Ltd. Şti. firma yetkilisiyim. Şehrimizde yaşayan kadın girişimcileri desteklemek, nitelik ve sayılarını arttırmada aktif rol üstlenen Girişimci İş Kadınları Derneği  Yönetim Kurulu üyesi, Sahil kentimizde yelken sporunu sevdirmek, yelken sporunun yaygınlaşmasını sağlamak için çalışan Rota Yelken Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi, TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu üyesi, toprağın, tarımın gücüne inanan Mersin’de iyi tarım ile bamya yetiştiren çiçeği burnunda çiftçi, bölgemizin koyun ırklarından olan  ivesi cinsi küçükbaş hayvan yetiştiricisi, kurutulmuş gıda ticaretini önemseyen bir ihracatçıyım. 

Tarım ve Hayvancılık alanında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?


İyi tarım uygulaması ile özenle yetiştirdiğimiz bamyalarımızı taze ve kurutulmuş olarak tüketiciye ulaştırıyoruz. Yeni fikirlere ve ARGE çalışmalarına verdiğimiz önem ile tazeliğini uzun süre koruyabileceği hijyenik, çevre dostu, sağlıklı yeni tip paketlemeler üzerinde çalışıyoruz. Mersin de şehirden uzak, daha çok meralara otlanan,  özel beslenme uzmanları ve veterinerlerin kontrolünde  ivesi cinsi küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmaktayız.
 

Tarım ve Hayvancılıkta Mersin'i nasıl değerlendiriyorsunuz?


Ülkemizde sığır-koyun-keçi varlığına baktığımızda, yüzde 50’den fazla pay oranı ile koyun varlığı birinci sırada iken,  sığır ikinci, keçi üçüncü sırada yer almaktadır. Hayvancılık sektöründe Mersin, Akdeniz bölgesinde önemli bir yere sahip, her zaman da önemini korumuştur. Keçi varlığı ile Mersin Türkiye birincisi, koyun yetiştiriciliğinde ise ilk beş il arasındadır.


Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarım Bakanlığı ve Koyun Keçi Birliği tarafından hayvancılık sektörü desteklenmektedir. Şehrimizde hayvancılık İşletmelerinin çoğunlukla aile işletmeleri veya küçük işletmeler statüsünde olmaları maliyetin yüksek olmasına neden olmaktadır. Bölgemizde bulunan  meralardan  yararlanarak yem avantajı sağlayabilir  ve emek yoğun çalışılması sebebiyle  aile işletmeleri işgücü maliyetlerinin de önüne geçilebilir. Doğru beslenme programlarıyla  bir çok hastalık ve bunların yanı sıra hijyen ortamında yetiştirilmesi gereken hayvanların devamlı kontrolleriyle ve hayvan hastalıklarıyla mücadele edilmesi,  kuzu ölümleri minimize edilmesi için çalışmalar yürütülmesi sektörün gelişmesine fayda sağlayacaktır.


Mersinimizde bir çok dinamik sektör ön planda. Tarım da bunlardan biri. Narenciye denilince akla ilk gelen Mersin’dir. Mersinimizin yüzölçümünün yüzde 25’e yakınında tarımsal üretim yapılmaktadır. Tarım da hayvan yetiştiriciliği gibi  aile işletmeciliği ile yapıldığından tarım maliyetleri arttırmakta, tarımda teknolojinin uygulanmasını güçleştirmektedir. Kümeleşmenin maliyeti önemli oranda azalttığı göz önünde bulundurulduğunda kooperatiflerde yer alarak büyümek çok isabetli olacaktır. Çiftçinin iyi tarımla, organik tarımla tanışması uzun vadede sağlıklı gıdaların ulaşılabilir olmasını sağlayacaktır. Şehir yaşamı içerisinde gıda atıklarımızdan  kompostlar hazırlamayı yaygınlaştırmamız; çöpümüzü temizleyecek  aynı zamanda elde edilen değerli gübre ile bahçemizdeki sebze, meyvelerin toprağına ekleyerek, ilaçlamaya gerek kalmadan vitamin, minerali sebzelerimizle buluşmasını sağlayacaktır. Kompost yapımının yaygınlaşması için projelerimizi ilerleyen zamanlarda hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Dış ticaret firmanızın faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Ekin Doğal Yem Gıda Dış Tic Ltd Şti firması olarak uzun yıllardır Ortadoğu’ya yem ihracatı yapmaktayız. Yem ihracatımızın yanı sıra, yem katkı maddeleri ithalatı ve transit ticareti faaliyetlerimizin arasındadır. Mersinimizin liman kenti olması ve sınır kapılarının yakın olması Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile olan ticaretimizi kolaylaştırmaktadır. Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak kuru sebzelerin ihracatına ağırlık verdik. Yaş sebze meyve ticaretinde yaşanan  zorluklarının aksine , kurutulmuş sebzelerin bozulma riski az olmakla birlikte uzun saklama süreleri  ve lojistikte tüketiciye avantaj sağlamaktadır. Teknolojinin önemi ve hayatımızı kolaylaştırdığının bilinci ile e- ticaret portalında da kurutulmuş sebzelerimizin  satışına bu yıl içerisinde başladık. Önümüzdeki yıl için yatırımlarımız arasında SIFIR KARBON Güneş enerjili sebze kurutma tesisi bulunmaktadır.

Girişimci gençlere önerileriniz nelerdir?

Geleceği satın almaya bakın. Merak etmekten ve hayal kurmaktan vazgeçmeyin.  Yakın gelecekteki teknolojik gelişmeleri takip edin. Şehrimizdeki dinamikleri sosyal medyalardan yerel haberlerden takip edin. Muhakkak faydasını göreceksinizdir. Şehrimize, ülkemize nasıl faydalı oluruz sorusunun cevabını aramaktan ve dünyamızı, yeşilimizi mavimizi korumaktan vazgeçmeyin.

Editör: Barış Köksal